Станислава Пак: О платформи о КиM биће постигнут договор Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/20150525/2129379.html#ixzz3b94b2pUL

25-05-2015 12:35:11 | | / vostok.rs |


Саветница председника Републике Станислава Пак изјавила је данас да ће о платформи председника Србије Томислава Николића о Косову и Метохији бити постигнут договор и да је признавање Косова и Метохије граница испод које председник неће ићи.

Пак је рекла да се и премијер Александар Вучић позитивно изјаснио о платформи и да има поверења у Николића, који је платформу написао пре свега зато што се од Србије у неком тренутку очекује споразум о нормализацији и да „Србија стратешки плански приступи том догађају који нас чека“.

„Желимо да остваримо оно што је некакав минимум, што можемо по Уставу да прихватимо. Да ли је то реално или не време ће показати“, истакла је Пак.

Пак је оценила да је то одговорно понашање, јер албанска страна већ вековима има стратегију и план како да оствари „велику Албанију“ и да би Србија требало да има план шта она жели у односима са албанском страном на Косову и Метохији.

„Најгора могућа тактика би била да немате никакву стратегију, никакву платформу за даље разговоре са Албанцима“, оценила је Пак.

„Бриселски споразум није нешто што комплетно решава ту ситуацију, а у ствари се ради о коначном решењу наших односа у вези са Косовом и Метохијом“, додала је Пак.

Пак је рекла да платформу није видела, да ће председник Николић о томе разговарати са премијером Вучићем, а да је намера да се помогне Влади, тј. да постоји оквир у коме би
Влада разговарала са албанском страном.

„Платформа је склона променама и дорадама до границе испод које председник неће ићи, а то је признавање Косова и Метохије“, најавила је Пак и додала да ће се око тога постићи договор и да Србија има план и стратегију.

Пак је истакла да је циљ очување територијалног интегритета земље, да се дипломатским средствима и разговорима оствари оно што је интерес.

Говорећи о повратку лидера СРС Војислава Шешеља у Хаг, Пак је оценила да је рок 26. мај, који је дат, прекратак и указала да постоји процедура и прописи који морају бити испоштовани и да се по закону мора сарађивати са Хашким трибуналом.

„Истовремено, проблем је што је Жалбено веће поднело тај захтев уместо претресног, због чега наша држава мора да постави питање зашто се то ради на такав начин“, додала је Пак.