Одлаже се конференција о Јемену

25-05-2015 08:01:49 | | / vostok.rs |


Датум одржавања конференције о мирном решавању кризе у Јемену, која је требало да почне 28. маја у Женеви под окриљем Уједињених нација, биће померен, преноси агенција „Франс прес“, позивајући се на представника УН.

„Могу да потврдим да се сусрет одлаже“, изјавио је у интервјуу агенцији представник организације. Тачан датум одржавања конференције није саопштен.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изашао је 20. маја са иницијативом да се у Женеви 28. маја одрже преговори о решавању ситуације у Јемену уз учешће главних политичких снага те земље. Лидер јеменских хусита Абдел Малек ел Хути и Општенародни конгрес, партија бившег председника Алија Абдела Салеха, подржали су ову идеју и назвали је „јединственим решењем јеменске кризе“.

У исто време, јеменске власти су одмах дале на знање да нису одушевљене сличном иницијативом. Шеф јеменске дипломатије Ријад Јасин се прво жалио на недовољно време за припрему конференције, а затим су као разлог недоласка у Женеву навели неиспуњавање захтева: ослобођење свих заузетих територија у Јемену и јавно одрицање од оружаних борби.