Вучић у Тирани: Провокације можда, инциденти не

26-05-2015 09:47:22 | | / vostok.rs |


У Албанији су људи заинтересовани за Вучићеву посету више него у Србији, чак и медији много више о томе и пишу. Маргинализоване групе могу да направе ексцесе, али не и проблеме.

Премијери Албаније и Србије, Еди Рама и Алeксандар Вучић, уочи Вучићеве посте Тирани покушавају да колико-толико смире страсти.

Еди Рама, који је до сада користио сваку прилику да на овај или онај начин проговори o „Великoj Албанији“, овај пут каже да Албанија жели да побољша сарадњу са Србијом, као и да две земље заједнички напредују ка Европској унији.

Вучић је узвратио готово истом мером, истичући да тамо иде да гради добре односе „зато што Србија има јасну и добру политику и што је препозната као стуб стабилности“.

Слабе шансе за провокације

С обзиром да је ово прва посета србског премијера Тирани, главно питање које се поставља је — питање безбедности. И док медији спекулишу да Албанци спремају низ провокација као добродошлицу србском премијеру, Идро Сефери, дописник из Београда телевизије „Топ ченел“ из Тиране, за Спутњик каже да и у Албанији свакако постоје људи који су и против посете Вучића, као што су постојали и у Београду они који су били против посете Раме.

„Свугде има људи који имају своје интересе и себи дају већи значај него што заправо имају. Сигурно ће бити неких који су против Вучићеве посете, али мислим да се то уопште неће приметити, зато што је догађај добро припремљен“, каже Сефери и напомиње да се паралелно одвија и међународна конференција на којој ће учествовати Вучић, што по његовој процени, умањује шансе за било какве провокације.

„У Албанији су људи заинтересовани за Вучићеву посету, више него у Србији, чак и медији много више о томе и пишу, тако да мислим да ће све проћи без проблема“, сматра Сефери.

Он каже да може да се деси да ће неке маргинализоване групе да реагују саопштењима или протестима, али да не верује да ће се десити нешто веће од тога.

„С обзиром да је ово прва посета може се очекивати да се десе и такве ствари. И у Београду је било неколико људи који су протестовали током посете Раме, али мислим да је то неважно у односу на значај који има ова посета“, напомиње Сефери.

Тема разговора — Косово

Саветник албанског премијера Шкељзен Малићи напоменуо је да у Албанији постоје политичке снаге које нису под контролом државе и које би могле да протестују због доласка србског премијера Александра Вучића 27. маја у Тирану.

Малићи је додао да више пажње треба усмерити на жељу да се међудржавни односипоправе и уђу у нормалне токове„Иако постоји отпор у оба друштва, потребно је успоставити бољу сарадњу Албаније и Србије. Више од историјске симболике сусрета премијера Александра Вучића и Едија Раме, охрабрује жеља да се међудржавни односи поправе и уђу у нормалне токове“, оценио је, између осталог, Малићи.

Малићи каже да Србија око Косова има свој став и да ће се о томе вероватно разговарати кад Вучић посети Тирану.

„Али најважније је да се успоставе бољи билетарални односи и да се успостави боља сарадња на више нивоа, што је захтев и ЕУ и других међународних институција“, додао је он.

Размена од сто милиона евра

Коментаришући посету србског премијера Тирани, Сефери каже да је жалосно што до посете једног тако високог званичника из Србије долази тек после толико година.

„То је само показатељ досадашњих лоших односа, и подсећање на досадашњу лошу прошлост. Зато би те посете званичника требало да буду чешће из простог разлога што овај регион сарађује у сваком смислу, од спорта до економије“, каже Сефери.

Он напомиње да је јавности мало позната чињеница да између Албаније и Србије постоји економска размена на годишњем нивоу која превазилази сто милиона евра. Сефери додаје и да би требало институционално подржати такве контакте.

„Ако посета прође у добром смислу, она би требало да буде завршетак онога што је дуго трајало а почиње од посете Едија Раме Београду. Посетом премијера Вучића Албанији прелазимо на конкретне ствари — економске пројекте“, истиче Сефери.

Према речима портпарола албанске владе, још увек се чека да протокол премијера Србије потврди његове сусрете и са другим албанским званичницима као што су председник државе, председник скупштине или градоначелник Тиране.

Другог дана посете Тирани премијер Србије ће учествовати на првом заседању Бечког економског форума најављеног за 28. мај.

Бранкица Ристић,