Пак: Вучић и Николић усаглашавају платформу о Косову Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150526/2148326.html#ixzz3bERd1e96

26-05-2015 10:38:01 | | / vostok.rs |


Кабинет председника Републике неће објављивати текст нове платформе о Косову и Метохији коју је Томислав Николић недавно упутио премијеру Србије, каже Станислава Пак Станковић, саветница председника за медије, преноси Танјуг.

"Платформа би требало да иде у даљу процедуру када се председник и премијер усагласе око коначног текста", додала је Станковић Пак.

Прецизан датум Николића и Вучића још није утврђен, а Пакова подсећа да је премијер већ рекао да ће то бити када се врати из званичне посете САД најављене за 1. јун.

Пакова је раније данас изјавила да ће о платформи председника Србије Томислава Николића о Косову и Метохији бити постигнут договор, да су могуће дораде и промене, осим у делу у непризнавању Косова, јер то је граница испод које председник неће ићи.

Пак је рекла да се и премијер Александар Вучић позитивно изјаснио о платформи и да има поверења у Николића, који је платформу написао пре свега зато што се од Србије очекује у неком тренутку споразум о нормализацији и да "Србија стратешки плански приступи том догађају који нас чека".

"Желимо да остваримо оно што је некакав минимум, што можемо по Уставу да прихватимо. Да ли је то реално или не, време ће показати", истакла је Пак..

Пак је оценила да је то одговорно понашање, јер албанска страна већ вековима има стратегију и план како да оствари "велику Албанију" и да би Србија требало да има план шта она жели у односима са албанском страном на Косову и Метохији.

"Најгора могућа тактика би била да немате никакву стратегију, никакву платформу за даље разговоре са Албанцима", оценила је Пак.

"Бриселски споразум није нешто што решава комплетно ту ситуацију, а ради се у ствари о неком коначном решењу наших односа везано за Косово и Метохију", додала је Пак.

Пак је рекла да платформу није видела, да ће председник Николић о томе разговарати са премијером Вучићем, а да је намера да се помогне влади, да постоји оквир у коме би влада разговарала са албанском страном.

Пак је истакла да је циљ очување територијалног интегритета земље, да се дипломатским средствима и разговорима оствари оно што је интерес.