Европа није спремна да плати грчки дуг

26-05-2015 10:40:18 | | / vostok.rs |


Према подацима анкете „Sputnik.Мишљења“ коју је спровела британска истраживачка агенција „Ај-Си-Ем рисрч“ за међународну агенцију и радио Спутњик, већина испитаника у Европи сматра да Грчка треба сама да исплати своја дуговања, без учешћа ЕУ. Тако мисли у просеку 51 одсто испитаника.

Најкомпактније мишљење су показали грађани Велике Британије и Немачке — 61 одсто, односно 69 одсто испитаника у овим земљама сматра да Грчка треба обавезно сама да реши проблем дуговања. Овог мишљења се држе и Французи — број испитаника који ово тврде износи 50 одсто.

Други став имају грађани Грчке — на питање „ко, по вашем мишљењу, треба да отплати дужничке обавезе Грчке“, 55 одсто испитаника се сложило да дугове треба просто отписати. Само 25 одсто Грка сматра да земља треба сама да плати своје дугове. Притом, 8 одсто испитаника сматра да одговорност за грчки дуг треба да сносе Европска централна банка, Међународни монетарни фонд, Европска комисија, а 6 одсто испитаника је сигурно да грчки дуг треба да плати ЕУ.

Одговарајући на друго питање — „Према вашем мишљењу, да ли ваша земља треба да напусти евро и врати се на раније коришћену националну валуту“, само нешто више од половине (53 одсто) анкетираних Европљана сматра да њихова земља не треба да напушта евро. Највећи проценат присталица напуштања европске валуте забележен је у Немачкој — број присталица повратка на немачку марку износи 39 одсто. У Грчкој и Француској, број присталица повратка на националну валуту износи 31 одсто, односно 29 одсто.

Анкету је спровела компанија „Ај-Си-Ем рисрч“ за агенцију Спутњик од 20. марта до 9. априла 2015. године у Великој Британији, Француској, Немачкој и Грчкој. Узорак је износио 4.001 особу (1.001 испитаник у Грчкој, у осталим земљама по 1.000 људи) за питање о грчком дугу и 3.001 особа за питање о изласку из еврозоне (1.001 испитаник у Грчкој, а у Немачкој и Француској по 1.000). Узорак репрезентује становништво по полу, узрасту и географији.