„Страшним причама“ плаше Грке како би остали у еврозони

26-05-2015 04:39:44 | | / vostok.rs |


Европска унија покушава да уплаши Грке како би наставили да користе евро као валуту, усред медијских спекулација о изласку Грчке из еврозоне, каже за Спутњик директор Бриж групе Роберт Оулдс.

Раније данас објављени су резултати анкете коју је „Ај-Си-Ем рисреч“ спровео ексклузивно за Спутњик, а која говори да 58 одсто Грка жели да задржи евро.

„Европске установе и даље прилично доминирају грчком политиком и шире застрашујуће приче о изласку Грчке из еврозоне. Наравно, никада заиста не гледају у стварне страшне приче — ноћну мору коју би представљао останак уз евро“, рекао је Роберт Оулдс.

Говорећи о резултатима анкете, он је рекао да су људи обично веома конзервативни када је у питању одговор на питање да ли желе да користе евро или не.

Директор Бриж групе је нагласио да ће нова грчка валута бити слабија од евра, али та чињеница може бити од користи за економију и туризам земље.

Грчка је тешко погођена глобалном финансијском кризом 2008. и 2009. године, а земља је остављена да се ослања на кредите Међународног монетарног фонда, Европске комисије и Европске централне банке.

Услед кризе у земљи и државног дуга, спекулације о могућем изласку Грчке из еврозоне, које су актуелне годинама, још су подстакнуте недавном победом на изборима Сиризе, партије која се не залаже за мере штедње.