Шешељ ће бити изручен ако стигне налог из Хага Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/20150526/2161051.html#ixzz3bK2InWVo

27-05-2015 09:34:47 | | / vostok.rs |


Ако и када добије налог за хапшење Војислава Шешеља, Србија ће по њему поступити, јер је то њена обавеза, рекао је Саша Обрадовић, који одлуком Владе Србије води поступак за враћање Шешеља у Хаг.

„Ми ћемо по налогу поступити, то је наша обавеза, а о самом захтеву за враћање одлучиће надлежни суд по својој процедури“, рекао је Обрадовић.Он је рекао да је јуче стигла одлука Жалбеног већа Хашког трибунала која, између осталог, усваја захтев тужилаштва и налаже Влади Србије да Шешеља одмах ухапси без непотребног одлагања, али да још није добијен и налог за хапшење.

Одлука је врста налога држави, али без налога за хапшење не мoже да се покрене поступак у складу са домаћим Законом о сарадњи са Хашким трибуналом, указао је Обрадовић.

Он је објаснио да се, ако стигне налог за хапшење, што не зависи од Србије, он уручује Министарству правде и одатле се прослеђује надлежном судији за претходни поступак, који одлучује о испуњености услова за изручење.

„То је поступак пред домаћим правосуђем у који ми не би требало да се мешамо“, нагласио је Обрадовић.