Москва: Обамине оптужбе не заслужују коментар

27-05-2015 10:19:36 | | / vostok.rs |


Украјинске власти и Запад су више пута оптуживали Русију за мешање у унутрашње ствари Украјине, а Москва је исто толико пута демантовала оптужбе.

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да не види потребу да реагује не изјаву председника САД Барака Обаме који је у разговору са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом изјавио да Русија има све агресивнији став према Украјини.

Замољен да прокоментарише најновију Обамину изјаву, Песков је рекао да толико пута поновљена изјава заправо и не заслужује коментар.

Обама је додао и да Америка наставља да подржава Кијев, „користећи за то партнерске односе између НАТО-а и Украјине“.

Генерални секретар Северно-атлантске алијансе и амерички председник су истакли да придају велики значај минским споразумима.

„Ми смо поново нагласили значај ових споразума. Неопходно је уверити се да ће Украјина добити могућност да сачува територијални интегритет и суверенитет, као и свака друга држава“, рекао је Обама.

Он је објаснио да је приликом сусрета са Столтенбергом разговарао о утицају украјинских догађаја и понашања Русије на безбедност Европе, као и о јачању напора НАТО-а за обуку авганистанских војника и о борби против екстремизма на Блиском истоку и Северној Африци.

Украјинске власти и Запад су више пута оптуживали Русију за мешање у унутрашње ствари Украјине. Исто толико пута је Москва понављала да нема везе са догађајима на југоистоку Украјине, да не испоручује устаницима оружје и да није учесница конфликта.