200 година србског новинарства: Бесплатни примјерци посебног издања "Србских новина"

14-08-2013 01:55:29 | | еТрафика - Аутор Ј. С./ mojenovosti.com |

Двије стотине година од изласка првих дневних новина штампаних на србском језику, те велики јубилеј србског новинарства обиљежен је данас на Тргу Крајине у Бањој Луци, гдје су издавачи дијелили бесплатно издање „Србске новине“ грађанима и окупљеним новинарима.
Србско сабрање „Баштионик“, Удружење грађана Јадовно 1941. и Србски народни покрет - Избор је наш, заједно са сарадницима, радили су на посебном издању „Србских новина“. Како кажу, ово издање је израз њихове жеље да дају свој допринос очувању Отаџбине, те духовних и културних вриједности.
“Ово није нека нова новина на медијском простору Републике Србске, ово је посебно издање поводом овог великог јубилеја, и посебно јер својим садржајем кроз десетак текстова, не само кроз мудрост аутора него кроз снагу вриједности истина о којима ти текстови говоре, нуди сигуран ослонац и излаз у овим тешким временима кризе и изазова 21-ог вијека”, казао је главни уредник новина Предраг Адамовић
Он је рекао да само повратком правим вриједностима, као што су Православна Црква, Светосавски и Светолазарски завјет, србски језик и ћирилица, те сјећањем на своје празнике, јунаке, великане, своје жртве и џелате “можемо опстати као народ достојан својих предака”.
Издавачи желе указати и на то да данас, у 21-ом вијеку, ни на простору Србије, ни Републике Србске, нити било гдје гдје живи србски народ, не постоје такве новине. Стога се надају да ће ово иницирати редовно издавање Србских новина.
“Ове новине се не баве свакодневним темама које можете прочитати у другим издањима на тржишту, већ се баве неким помало заборављеним темама које су у вези са идентитетом србског народа, његовог језика, те питањима билошког опстанка нашег народа било гдје гдје он живи. Због тога мислим да је ово што смо урадили вриједно спомена", истакао је предсједник Удружења грађања Јадовно 1941., Душан Басташић.
Предсједник покрета Избор је наш Дане Чанковић је поручио да се обични људи требају угледати на Димитрија Давидовића и Димитрија Фушића, који су у тешким временима, као студенти у Бечу, штампали “Србске новине”. Појединци, студенти, требају их слиједити, како каже Чанковић, у овом правцу, и не требају чекати да држава уради нешто.
“Ово је вријеме када су владе многих држава у служби туђих центара моћи, а не у служби своје државе. Зато обични људи морају да се тргну, да се покрену и раде. Ми шаљемо поруку и кроз један од текстова у новинама, побиједимо кризу радом, радујемо се и радимо. Немојмо само чекати да нам нешто падне с неба, да нам држава све понуди, немојмо да се стидимо рада, напротив, рад треба да афирмишемо, да мотивишемо људе и да то буде наша инспирација”, казао је Чанковић.
На данашњи дан 1813. године у Бечу се појавио први број “Новина сербских из царствујушчега града Виене”, које су покренули србски студенти медицине Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић.
Вечерас у 19. часова биће одржана промоција "Србских новина" у Клубу Светосавске омладинске заједнице, на којој ће говорити Јереј Драган Грујић, историчар доц. др Горан Латиновић те главни уредник новина Предраг Адамовић.