Тужилаштво истражује доделу Светског првенства Русији и Катару

27-05-2015 11:11:48 | | / vostok.rs |


Швајцарско федерално тужилаштво отворило је истрагу поводом доделе организације два фудбалска шампионата - 2018. и 2022. године.

Канцеларија швајцарског јавног тужилаштва саопштила је да је покренута истрага против „непознатих лица осумњичених за проневеру и прање новца" у вези са доделом организације Мундијала Русији и Катару.

Како је наведено „тужилаштво је дошло у посед електронских података и докумената у седишту ФИФА, као део истражног процеса“.

Швајцарска федерална полиција саопштила је да ће испитати десеторицу чланова Извршног комитета ФИФА који су учествовали у гласању у децембру 2010. године.

Ухапшена шесторица званичника ФИФА

Швајцарска полиција ухапсила је данас шесторицу званичника Међународне фудбалске федерације (ФИФА), по захтеву за изручење које су издале америчке власти.

Ухапшени званичници ФИФА оптужени су за примање мита у вредности од више од 100 милиона долара и то деведесетих година на турнирима у САД и Латинској Америци, преноси агенција АП.

Засад није прецизирано да ли је ово хапшење у вези са истрагом организације Мундијала 1994. у САД.

Ухапшени чланови ФИФА бораве у Швајцарској како би учествовали на изборном конгресу ФИФА за председника, на ком се очекује да актуелни челник те организације Сеп Блатер остане на кормилу и пети мандат.

„Блатер није међу ухапшенима. Он уопште није умешан у овај случај“, рекао је портпарол ФИФА Валтер де Грегорио.

Међу ухапшенима је председник Фудбалске федерације Костарике Едуардо Ли, тврди „Њујорк тајмс“.