Кремљ не мења став о „мистралима“

27-05-2015 12:52:06 | | / vostok.rs |


Став Кремља по питању бродова типа „мистрал“ остаје непромењен и на Француској је да одлучи да ли ће да испоручи бродове Русији или ће платити одштету, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков и нагласио да се ништа није променило у односу на договор који је постигнут између председника Русије и Француске Владимира Путина и Франсоа Оланда.

Још крајем априла су се два председника на састанку у главном граду Јерменије договорила да ће Француска испоручити или робу или већ уплаћену суму, као и да рокови за испоруку нису дефинисани.

Међутим, заменик председника Колегијума Војно-индустријске комисије Русије Олег Бочкарјов изјавио је у уторак да је Русија одустала од тих бродова и да се тренутно само разговара о којој суми одштете је реч. Ову изјаву је одмах демантовао потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, рекавши да се ништа није променило, те да Русија и даље од Француске очекује или робу или новац. Он је истовремено опоменуо Бочкарјова у вези са његовом изјавом.

Војни аналитичар Игор Коротченко за Спутњак каже да је неспоразум у изјавама руских званичника настао због бирократије, те да је Бочкарјов у принципу рекао истину мислећи да се Русија више не нада да ће уговор у вези „мистрала“ бити реализован, као ни то да ће Париз испунити обавезе. Према његовим речима, Русија би требало да се фокусира на изградњу носача хеликоптера у оквиру својих фабрика, а не на куповину војне опреме у иностранству.

Са друге стране, ускоро би требало у Русију да стигне и преговарач Француске за решавање проблема носача хеликоптера „Луи Готје“.

Коментаришући његов долазак, Коротченко за Спутњик каже да ови преговори имају везе са решавањем финансијских питања Француске, која ће уследити када уговор буде био поништен, с обзиром на то да се уговор практично не реализује.

„Зато мислим да ови преговори неће бити ништа више од решавања економско-финансијских проблема“, закључио је Коротченко.

Уговор о изградњи два носача хеликоптера типа „мистрал“ вредан је 1,2 милијарде евра и уједно представља највећу продају оружја из неке чланице НАТО-а Русији. Према уговору из јуна 2011. године, Француска је Русији требало да испоручи један носач хеликоптера „Владивосток“ у новембру 2014, и исти такав „Севастопољ“ у октобру 2015.

Међутим, Француска је још прошле године„до даљњег“ суспендовала испоруку бродова Русији због сукоба у Украјини. Француска је у једном моменту понудила Русији рефундацију у износу од 785 милиона евра, међутим Русија не одустаје од потражње пуне суме коју је уплатила, а то је приближно 1,2 милијарде евра.

Милош Ћурчин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут