Отказан сусрет председника Пољске и Украјине

28-05-2015 09:10:02 | | / vostok.rs |


Новоизабрани председник Пољске Анджеј Дуда отказао је сусрет са председником Украјине Петром Порошенком, који је требало да буде одржан у Варшави 27. маја. Дуда је изјавио да има исувише много обавеза након избора. Могућ је његов одлазак на заседање Европског парламента, с обзиром на то да је новоизабрани председник и даље посланик овог тела.

Многи стручњаци сматрају да ће Анджеј Дуда највероватније задржати општу линију подршке Украјини на таласу америчко-европске спољнополитичке „офанзиве“ против Русије.

Пољски политиколог доктор Марчин Домагала сматра да је сада тешко говорити о томе како ће се у пракси поставити нови председник. Ипак, он напомиње да не би требало очекивати захлађивање односа. Заправо, оно што је вероватније, то је наставак даљег јачања оне политике коју је водио Броњислав Комаровски. Ипак, Дуда ће се несумњиво потрудити да не направи грешке које је направио његов претходник током посете Кијеву. Пољска добро памти шамар који је Врховна рада, одмах после посете Коморовског Кијеву, ударила Пољској, усвојивши закон којим се одреди Организације украјинских националиста (ОУН) Стефана Бандере проглашавају херојским. Подсетимо, ОУН деловала је против пољске државе и вршила насиље Пољака над Украјинцима.

„Отказивање сусрета означава покушај новог пољског председника да избегне непотребне конфликте. Јасно је да ће у односима Пољске и Русије у целини бити конфликата. Али, мислим да ново пољско руководство, жели да се огради од свађа које стално започиње Украјина и да се окрене хладним али прагматичним односима“, сматра председник украјинског Центра системске анализе и прогнозе Ростислав Ишенко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут