У БРИТАНСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ БЛОКИРАЛИ ПРИСТУП „ХАМЛЕТУ“ ЗБОГ НАСИЉА

14-08-2013 08:29:58 | | / mojenovosti.com |

Интернет у читаоници Британске библиотеке блокрао приступ Шексипровом „Хамлету „ због тога што дело садржи насиље !

Писац Марк Форсјат који користи читаницу Британске библиотеке, није могао добити приступ на интернет –верзију Шекспировг „Хамлета „, зато што, како му је објашњено, „ текст садржи насиље „, саопштава Би Би Си.

Форсајт,који у библиотеци пише књигу,блокаду приступа „Хамлету „ је открио кад му је било потребно да провери речи једног стиха из те култне Шекспирве трагедије .

Његов покушај да приступи траженом тексту блокирао је филтер Wi-Fi билбиотеке.

Представници Британске библиоитеке су саопштили да је проблем створио нови ситем wi-fi,који је уградио провајдер .

У управи библиотеке истичу да је то сад отклоњено и више нема сметњи да „ Хамлет „ буде доступан на интренету.

„Жалили су нам се неки корисници библиотеке да им је блокиран приступ к неким сајтовима,који не морају бити блокирани.Сад смо ушли у процес деблокираља тих сајтова „, изјавио је представник библиотеке.

По мишљењу једног експерта за питања безбедности ,овај случај открива проблем коришћења интернет филтера .

Професор Рос Андерсон, специјалиста за безбедност са Кембриџског универзитета,је изјавио у интетрвјуу за Би Би Си , да су интернет филтери „апсолутно непотребни „ и да је „савршено недопустиво „ што су такви филтери инсталирани и књижни фонд Британске библиотеке.

„Wi-Fi не сме спречавати доступност сајтовима који ниу забрањени, него се једино користи у функцији блокирања укупно неколико десетина књига чије је коришћење решењем суда није дозвољено у Уједињеном краљевству“, нагласио је професор Росе Андерсон, стучњак за питања безбедности са Кембриџа.

„Једна од функција Националне библиотеке је да чува све што се публикује, урачунавајући и дела не сасвим пристојне садржине“, закључио је професор.