ИЗЛОЖБА ШПАНСКЕ СТАРИЦЕ КОЈА ЈЕ ХРИСТОВУ ФРЕСКУ ПРЕТВОРИЛА У „ЧУПАВОГ МАЈМУНА“

14-08-2013 08:32:12 | | / mojenovosti.com |

Шпанска 82.-годишња старица Сесили Хименс , која је постала светски позната после аматерске и скандлазоне „рестаурације „ једне од ферсака с ликом Исуса Христа ( Ecce Homo-„Eво човека „), отворила је оих дана у свом родном граду Борхи изложбу сопствених слика, пише Дејли Телграф ( The Daily Telegraph ).

На отварању изложбе која ће трaјати до 24. aвгуста Хименес је захвалила земљацима за топао однос и подршку , које су јој помогле да преживи скандал с несуспелом рестаурацијом фреске.

Подсећамо да се Хименес без дозволе сама подухватил да рестаурира фреску Елиаса Хариса Мартинеза ( дело датира с краја XIX и почетка XX века ) и као резлутат је умемсто лика Исуса Хриаста испао „портрет чупавог мајмуна „.

Црква је изразила огорчење , али је сама Хименес изјавила да је над фреском „Ecce Homo“ радила с дозволом црквеног старешине.

„Никад се на тако нешто не бих одлучила да нисам добила одобрење пастора“, рекла је пензионерка.

Новост о неуселој рестаурацији постала је убрзо сензација и на интернету : корисници су назавли рад старице „Пази, мајмун „!

И многи су решили да својим очима виде унакажени лик Христа названог „чупави Исус „.

Туристи су почели дс поећују цркву града Борха где су морали да плте по четири евра за улаз-па је тако црква само за прва четири дана зарадила две хиљаде евра.

Улаз у цркву се наплаћивао како би се што пре обезбедила потребна сума за враћање Христове фреске у првобитно стање .

Међутим, Сесилија Хименес је трврдила да црква никад не би могла скупити толику суму да није било њеног благородног порива, па је затражила свој део од прикупљене своте.

Како пише Дејли Телеграф, „чупави Исус „ је у Борх привукао 40 хиљада турсита , а непрофитна организација Sancti Spiritus ,која управља црквом и фреском, зарадила је од новог туристичког хита више од 50 хиљада евра.

Очекује се да ће следеће седмице Хименес потписати уговор с локалним властима према којему ће приход од продукције сувенира са ликом фреске „чупави Исус „ бити подељен тако што ће“сликарка“ Хименес добити 49% , а градско веће 51%.

Треба подсетити да је и изложбу „сликарке „ која је у току такође организовао фонд Sancti Spiritus

Раније је објављено да несреће саме Сесилије Хименес могу за њу имате теже последице него што је „светска слава „ коју је стекла фреском“ чупавог Исуса „.

Шпнаске власти су , наиме, саопштиле, да она није нимала право да без дозоволе рестаурира фреску.

Тако би старица могла и одгвораа пред законом.

Истовремено,кад се сазнало о плановима да се очисти фреска „чупави Исус“ и да „Еcce Homo „поново добије првобитан изглед какав је имао пре „рестауарције „ ,почели су протести.

Властима је предата и петиција у заштиту рестауриране слике , у којој се указује да је рад времешне придошлице далеко вреднији интерсантнији од оригинала столетне прошлости .

„Чупавог Исуса „ су назвали сјаним обрасцем примитивизма и чак га поредили с радовима Гоје, Мунка , Модиљнија.