Русија и Катар домаћини упркос хапшењима у ФИФA

28-05-2015 09:48:12 | | / vostok.rs |


Швајцарска полиција ухапсила је на захтев власти САД девет функционера ФИФА, који су осумњичени за мито и рекетирање. Како је саопштено из швајцарске полиције, споран је период од последњих 20 година и сума од око 100 милиона долара.

Ухапшени чланови ФИФA боравили су у Швајцарској како би учествовали на изборном конгресу ФИФА за председника, на ком се очекује да актуелни челник те организације Сет Блатер остане на кормилу и пети мандат.

Прљаве игре британских медија

Портпарол ФИФA Валтер де Грегорио на конференцији за новинаре рекао je да Блатер није међу ухапшенима.

„Председник није умешан. Блатер је и даље председник ФИФA и не разумем зашто би он требало да напусти своју функцију, имајући у виду да није умешан у ову аферу. Такође, уколико га на конгресу поново изаберу за председника, остаће на тој функцији и наредне четири године“, поручио је порптарол ФИФA.

Поред тога, један од могућих разлога који је довео до овог скандала је наставак покушаја британских медија да увуку Катар и Русију у „прљаве игре“ током предизборне кампање када су ове земље изабране за државе-домаћине шампионата света 2018. и 2022. године.

Oво је прокоментарисао и портпарол ФИФA Валтер де Грегорио:

„Шта очекујете од нас, да сви почнемо да спекулишемо и кажемо Русији и Катару да треба да поновимо изборе? Русија и Катар ће остати земље-домаћини за наредна два шампионата. То је чињеница данас. Нећу да улазим у спекулације шта ће се десити сутра или прекосутра. То је све што имам да кажем, ништа више и ништа мање.“

Покушаји дискредитације

Такође, швајцарско тужилаштво објавило је и да је десет званичника ФИФА приведено на информативне разговоре, јер постоји основана сумња да су учествовали у махинацијама приликом гласања за споменуте Мундијале.

Огласио се и министар спорта Русије Виталиј Мутко који је демантовао да хапшења имају било какве везе са избором Русије за домаћина Мундијала.

Тренутни скандал по много чему личи на онај који је избио 2013. године и тада, током истраге, нису нађени докази против Катара и Русије. Међутим, информативна хајка на чланове Извршног одбора ФИФA који су учествовали у избору Русије и Катара и даље се наставља.

„Британски медији не престају са покушајима дискредитације домаћина светског првенства 2018. и 2022. године“, рекао је почасни председник Руског фудбалског савеза Вјачеслав Колосков још крајем 2014. године.

„Све гласине о корупцији шире британски медији. То траје од 2010. године, односно од момента када Енглеска није изабрана за организатора шампионата света. Од тада они нису успели да докажу било шта против Русије, али и даље не престају са покушајима“, изјавио је Колосков.

Међународна фудбалска федерација (ФИФА), са друге стране, поздравила је истрагу корупције која се спроводи против њених чланова и саопштила да ће упркос хапшењу одржати изборе за председника те организације који су планирани за 29. мај, а на којима су кандидати актуелни председник ФИФА Сеп Блатер и јордански принц Али бин ал Хусеин.

спутник