У јавном сектору статира око 20.000 људи

28-05-2015 09:51:01 | | / vostok.rs |


„Само у последње две године у јавном сектору запослено је око 20.000 људи који статирају на својим радним местима, док људи који су запослени више од 15 година раде за троје или четворо“, каже за Спутњик председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић.

У државној управи на одређено и неодређено време, и по уговору о делу ради у Србији око 500.000 запослених.

Истраживања показују да је на 100 становника 7 запослених у државној служби, а издваjaња за њихове зараде већа су од просека ЕУ и износе 12 одсто бруто домаћег производа.

Према најавама министарке за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, процењено је да око 9.000 запослених у управи представља вишак, а процес рационализације броја запослених почеће од септембра и биће настављен у наредне две године.

Иако је са ММФ-ом договорено да је у 2015. години неопходно смањење броја запослених у државној управи за пет одсто, због великог броја људи који су отишли у пензију то неће бити неопходно, тврди министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Колико ће држава остварити уштеду по основу рационализације, биће познато тек после усвајања Закона о максималном броју запослених у јавном сектору који је на јавној расправи до 4. јуна.

Економиста Љубомир Маџар у разговору за Спутњик истиче да је смањење броја запослених у државној управи деликатан посао, али да је неопходно да се без одлагања спроведе.

„Нагомилало се много запослених, власти су се мењале, партије су наизменично долазиле на власт и доводиле своје миљенике и активисте, тако да је у неким деловима управе веома велики број запослених, док у другим деловима, по мојој процени, не постоји довољан број људи колико би требало за квалитетно пружање одговарајућих услуга. Тешко да ће тај посао моћи да буде урађен тако да не буде подложан јавној критици, јер је врло тешко одвојити жито од кукоља, тешко је идентификовати она места која би заиста могла да буду упражњена. То ће бити велики изазов за Владу Србије“, сматра Маџар.

Имајући у виду и најаве да ће се рационализација спровести тако што ће појединци који су вишак у једном делу јавне управе посао наћи у службама у којима такви кадрови недостају, тачан број запослених који ће остати без посла у овом тренутку није могуће предвидети.

Председница АСНС-а Ранка Савић за Спутњик оцењује да најаве о смањењу броја људи у државним службама слушамо већ годинама и да није оптимиста да ће се те најаве овога пута реализовати, нарочито због осетљивог политичког тренутка и предстојећих локалних и покрајинских избора.

„Само у последње две године у јавном сектору запослено је око 20.000 људи који статирају на својим радним местима, док људи који су запослени више од 15 година раде за троје или четворо, каже Савићева.

„Мислим да је број оних који треба да остану без посла у јавном сектору и државној управи требало да буде много већи. Када то говорим пре свега мислим на оне људе који су последље две године запослени у јавном сектору. Ја сам човек терена и праксе, обилазим Србију и пуно путујем и оно што виђам по општинама је катастрофа. Када дођете у неку општину, ви видите радне столове на ходницима“, објашњава Савићева.

Детаљи и прецизнији критеријуми о спровођењу рационализације биће познати тек после завршене јавне расправе, када би такође требало да буде прецизирано и да ли ће се најава смањења броја запослених односити и на 98 државних агенција у којима је запослено 32.000 људи.

Јелена Вучићевић,