Балкански шпијун на јапански начин

28-05-2015 10:07:01 | | / vostok.rs |


Јапанска позоришна трупа „А ла плејс“ премијерно ће, у Звездара театру 29. маја, на јапанском језику извести представу „Балкански шпијун", засновану на култној драми Душана Ковачевића.

Уз подршку компаније „Јапан тобако интернешнел“ и Амбасаде Јапана у Србији, домаћа публика ће имати прилику да види на који начин су теме које су специфичне за локално, балканско подручје протумачене у сасвим другачијој култури и менталитету.

Продуцент „Балканског шпијуна“ Хиројуки Мунешиге рекао је да се нада да ће ово извођење бити атрактиван сусрет и да би волео да се 130 година дуго пријатељство између Јапана и Србије и на овај начин продуби и ојача.

„Ово је био мој први сусрет са србском књижевношћу. Представа садржи много локалних елемената, али сам одмах знао да дефинитивно има смисла извести је у Јапану. Покушао сам да сачувам атмосферу Балкана у представи, истовремено је прилагођавајући јапанском стилу живота. Ковачевићева иронија и хумор су још ту, а представу завршавамо у стилу Тенесија Вилијамса, чистом драмом“, изјавио је редитељ Сугијама Цјоши, који је овај комад први пут поставио у новембру прошле године у Токију.

Душан Ковачевић, драматург и директор Звездара театра, каже да је пријатно изненађен и задовољан чињеницом да је тако једна традиционална и сјајна култура превела, поставила и извела његово дело.

„Драго ми је да је једно познато јапанско позориште из Токија поставило моју представу „Балкански шпијун“ на језику и култури која је људима у Србији и региону позната по чувеним јапанским филмовима, јапанској поезији, уметности, као и позоришту које смо углавном гледали у филмовима“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић сматра да би држава морала да поради на ширењу културе изван наших граница, и да овакве обраде домаћих текстова постану пракса, а не како је окарактерисао — леп инцидент. Он је додао да је представа дошла у Србију тако што је позвана на јубиларно 60. „Стеријино позорје“ у оквиру програма „Како нас други виде“.

„Јапан тобако интернешнел“ је један од главних промотера јапанске културе у Србији, па тако настоји да подржи и наступе јапанских уметника у нашој земљи.

Након Београда, представа „Балкански шпијун“ на јапанском, са обезбеђеним преводом на србски, биће изведена и у Новом Саду, Сенти, Шапцу и Ужицу.

Маша Радовић,