Вучић ЕУ: Доста нам је семинара, дајте новац Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/20150528/2192143.html#ixzz3bQb64FSS

28-05-2015 12:30:57 | | / vostok.rs |


Србски премијер Александар Вучић поручио је данас из Тиране да земље региона од Европске уније очекују бољу и већу помоћ, а ако то није могуће онда Европа то треба да каже како бисмо се сналазили сами.

„Треба нам новац из европских фодова. Доста нам је семинара, потребан нам је новац за изградњу путева и пруга. Ако не можете да определите средства, онда нам то кажите, па ћемо ми наћи средства“, рекао је премијер Вучић у дискусији на конференцији „Тирански разговори 2015.“ у организацији Бечког економског форума.

Наш народ, казао је, не треба потцењивати јер он очекује конкретне резултате.

Скуп у Тирани, указао је србски премијер, представља „крик свих учесника“ и позив ЕУ и Европској комисији да анализира ситуацију, добро је сагледа и на прави начин оцени — да нам помогне и боље и више.

На питање модератора форума, некадашњег шефа немачке дипломатије Јошке Фишера, шта премијери региона очекују од предстојећег Самита о Западном Балкану, који ће крајем августа бити одржан у Бечу, Вучић је рекао да је грађанима потребно „нешто опипљиво, неки конкретни резултати“.

„Доћи ћемо у Беч кроз два месеца и надам се да ћемо имати нешто да понудимо и покажемо канцеларки (Ангели) Меркел и свима нама, а пре свега нашим грађанима. Да кажемо: ‘У реду, направили смо заједничке пројекте, који се вежу за изградњу путева и пруга’“, навео је премијер и додао да су најважнији пројекти у региону дефинисани и договорени још на састанку са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом у Бриселу.

Према његовим речима, убрзавање европских интеграција за све у региону је нешто што је јако важно за овај део Европе, јер регион Балкана је и даље „рањив и суочен са доста политичких и економских проблема“.

На Бечком економском форуму, поред Вучића и Раме, учествују премијери Црне Горе, предедавајући Савета минисатара БиХ и "Косова".

„Коначно смо се договорили о два веома важна питања — заједничком циљу за све нас, а то је европски пут, и о пуноправном чланству ЕУ. То се не може очекивати сутра, има доста ствари које треба обавити пре тога“, рекао је премијер Вучић.

Прилика за унапређење економије

Државе региона морају више да раде заједно, да заједно наступају пред европским институцијама и заједно траже оно што им је потребно.

„Ако не можемо да добијемо помоћ и подршку ЕУ, морамо да покушамо да заједно сами урадимо колико год можемо“, рекао је.

Србски премијер је говорио и о заједничким инфраструктурним пројектима.

„Предложио сам Едију и Милу да потпишемо заједничке пројекте, да одемо у Брисел и затражимо подршку за њих. Ако је не добијемо онда ћемо са српске стране бити спремни да почнемо нашим средствима да их финансирамо“, казао је премијер Србије.

Вучић је објаснио да је стање у србском буџету боље него раније.

„Ако бисмо добили средства од ЕУ то би било важно јер бисмо повезали земље, народе, створили бољу економску ситуацију и могли бисмо заједно да наступамо на трећим тржиштима. Можемо да понудимо многе наше производе на тим тржиштима. Треба да искористимо ту прилику за унапређење наших економија“, навео је.

Интегративни процеси на Балкану

Премијер је уверен да се и на плану размене младих између земаља Западног Балкана може урадити много више.

„Све наше земље су и највећи извозници људи и сви имамо високе стопе незапослености управо међу младима. То је нешто против чега се заједно морамо борити“, рекао је Вучић и указао да је то једино могуће заједничком сарадњом.

Вучић је казао и да је Србија спремна за интегративне процесе на Балкану.

„Мислим да треба да наставимо са том иницијативом. Србија је била упориште стабилности и надамо се да су и остали задовољни нашим ставом. Надам се да ћемо урадити више за наш народ и регион“, навео је премијер и додао:

„Када се придружимо ЕУ нећемо бити њен најсиромашнији део. Желимо да будемо што успешнији и управо из тог разлога спроводимо економске и друге реформе, а то је немогуће без регионалне сарадње“.

Према Вучићевом мишљењу, то се односи на шири регион Југоисточне Европе.

Србија је, истакао је, спремна да решава конкретне проблеме и да заједно наступи пред институцијама у Бриселу, али и сама да предузима кораке како би унапредила живот грађана и повезаност региона.

„Народи ће то изузетно ценити“, изјавио је Вучић, напоменувши да популарност Европске уније у Србији расте.

Помиње се, казао је, умор од проширења, али је додао да то не може да коментарише јер „није експерт“.