Антић: Циљ Србије диверсификација снабдевања гасом и пројекти у складу са законодавством ЕУ

29-05-2015 08:41:44 | | / vostok.rs |


Министар енергетике Србије Александар Антић рекао је да не треба политизовати жељу Србије да диверсификује снабдевање гасом.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли се у енергетици Србије дешава преокрет и да ли се наша земља окреће, уместо сарадње са Русијом у енергетици, сарадњи са САД, Антић је рекао да Србија са свима игра отворених карата јер жели да обезбеди диверсификацију извора и додатне изворе снабдевања гасом.

Антић је истакао да влада има одговорну и патриотску позицију и додао да „то може неком да се свиди или не“.

Као први приоритет је изградња гасне интерконекције са Бугарском, а самим тим и повезивање са пројектом „Бугарскка — Грчка“, односно са планираним гасоводима „Тап“ и „Танап“. Како је додао, са изградњом интерконекције ће се почети 2016. године и великим делом биће финансирана од стране ЕУ.

Антић је подсетио да је приликом посете делегације Србије у Азербејџану речено да та земља тренутно има капацитет од 16 милијарди кубних метара гаса, јер за толико имају купце, а да ако Србија жели да се прикључи том пројекту да има места за преговоре.

Када је реч о „Турском току“, Антић је рекао да Србија није ушла ни у какву озбиљну причу у вези са тим пројектом и да јој је једини циљ да учествује у таквим гасним пројектима који су у складу са трећим енергетским пакетом, односно у складу са законодавством ЕУ.

Упитан хоће ли у разговорима са шефом „Гаспрома“ Алексејем Милером бити речи о могућем смањењу цене гаса за Србију, Антић је рекао да очекује да ће у трећем и четвртом кварталу бити повољнија цена гаса за Србију. Према његовим речима, са Милером ће разговарати о могућности смањења цене гаса за оне српске компаније које га користе као сировину.