Приштина неће српске полицајце

29-05-2015 09:11:02 | | / vostok.rs |


Процес интеграције полиције је обављен само делимично. Косовске институције нису поштовале Бриселски споразум. Више од 150 полицајаца на северу Косова није интегрисано, а на делу је и дискриминације припадника МУП-a Србије јужно од Ибра.

Представник запослених у полицијској управи Косовске Митровице Рајко Шекуларац рекао је да је од око 1.000 припадника МУП Србије, 287 интегрисано у Косовску полицију.

„Процес интеграције полиције је обављен само делимично. Косовске институције нису поштовале Бриселски споразум“, рекао је Шекуларац, наводећи да више од 150 полицајаца на северу Косова није интегрисано и да има дискриминације припадника МУП-a Србије јужно од Ибра.

По његовој оцени, интегрисање србских полицајаца у Косовску полицију није донело већу безбедност и поверење.

„Грађани са севера имају негативан став према косовским институцијама. Они су очекивали да ће имати ослонац у полицији, али је поверење мало“, рекао је Шекуларац.

Он је рекао и да имају проблема са пензијама односно, накнадама коју нераспоређени полицајци примају.

„Пре свега, имамо већ четири случаја где су наше колеге преминуле а да њихове породице не могу да остваре право на породичну пензију, јер систем Србије не препознаје начин на који смо 'пензионисани'. Други проблем је тај да ми, иако по споразуму са Србијом имамо право да радимо и зарађујемо и поред пензија, то право не можемо да остваримо ван Космета, јер у противном губимо право на пензију, то јест накнаду“, рекао је он.

На трибини „Интеграција полиције и цивилне заштите на северу Косова: Напредак и преостали изазови у примени Бриселског споразума“, коју је организовао Београдски центар за безбедносну политику у сарадњи са Косовским центром за безбедносне студије, било је речи и о припадницима Цивилне заштите.

Иначе, Бриселским споразумом влада Србије и Косова предвиђено је да у косовске институције до септембра буду укључена 483 припадника Цивилне заштите, док ће 218 остати без запослења и прихода, речено је данас у Београду на скупу о безбедносним аспектима спровођења Бриселског споразума.

По истраживању које је спровео Београдски центар за безбедносну политику током фебруара и марта, јединице Цивилне заштите на Косову имају 751 припадника.

„Споразум предвиђа интеграцију 483 припадника јединице Цивилне заштите у различите косовске институције. Плус додатних 50 позиција за које ће плате бити обезбеђене из фондова за непредвиђене ситуације током наредне три године“, рекла је истраживачица тог центра Исидора Стакић и додала да статус 218 припадника те службе није решен.

Она је истакла да се то односи на север Косова, док припадници Цивилне заштите јужно од Ибра нису укључени у процес интеграције која би, како је истакла, требало да се заврши до 1. септембра.

Бранкица Ристић,