Украјина неће враћати спољне дугове

29-05-2015 09:13:06 | | / vostok.rs |


Украјински председник Петро Порошенко потписао је закон којим се омогућава мораторијум на отплату спољног дуга до јула наредне године, саопштено је на званичном сајту кабинета председника.

Украјински парламент је недавно одобрио закон којим се влади даје право да објави мораторијум на враћање спољних дугова, а који би између осталог, могао утицати на отплату три милијарде дуга Русији. Документ ће важити до 1. јула 2016.

Руски председник Владимир Путин рекао је недавно да је чудан закон усвојен у Украјини о мораторијуму на исплату спољних дугова, истакавши да је то фактички најава предстојећег банкрота.

Русија је раније најавила да се у случају да Украјина објави мораторијум на враћање спољних дугова и одбије да плати дуг Москви, обратити Међународном суду.

„У суштини, то је банкрот. Ми још немамо основа (да поднесемо тужбу против Украјине), јер у јуну треба да буде исплата (од Украјине) од 75 милиона долара. Ако плаћање не буде извршено — искористићемо своје право да се обратимо суду“, објаснио је руски министар финансија Антон Силуанов.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут