Немица која није заборавила српске жртве

29-05-2015 09:43:29 | | / vostok.rs |

Фоторепортерка из Берлина Габријела Сенфт објавила књигу "Таргет" о трагедији на Варваринском мосту 1999. године. Судбину НАТО бомбардовања делила са србским народом носећи на реверу беџ са ознаком "мета"


Немица Габријела Сенфт (66) први пут је дошла у Србију 21. априла 1999. године заједно са мировном мисијом "Мајке против рата". Судбину НАТО бомбардовања делила је са србским народом, смело носећи на реверу беџ са ознаком "мета". Управо тако се и зове њена књига, која доноси потресна сведочанства и фотографије породица чији су најмилији погинули у ракетирању моста преко Велике Мораве у Варварину 30. маја ратне године.

Од тада, ова професионална фото-репортерка и уметница из Берлина неуморно извештава о овој трагедији. Објавила је две књиге посвећене страдању цивила под бомбама.

- Желела сам да фотографијама и писањем саопштим истину и редовно сам обилазила чланове породица погинулих и тешко рањених - прича за "Новости" Габријела Сенфт. - Ти људи су ми отворили срце. Књигу "Таргет", коју сада представљам, написала сам на немачком језику како би се глас Варварина чуо у мојој земљи.

Габријела каже да се прикључила мировном конвоју од 130 људи 1999. године, као новинар, али и као мајка двоје деце.

- Први пут сам у била у Варварину 2001, заједно са адвокатом који је заступао породице жртава. И сада сам допутовала како бих се видела са тим породицама и поклонила им књиге.

У два дела, "Варварински мост" из 2002. године и "Мета" која је изашла лане и прати догађаје до 2013, новинарка се бави судбинама 10 жртава са моста и 17 тешко рањених. Посебну пажњу посветила је процесу који су породице водиле против Немачке пред тамошњим судовима. Истина се тражила пред Основним судом у Бону, Вишим судом у Келну, Савезним судом Карлсруеу и, на крају, пред Уставним судом Немачке, чију су одлуку чекали још од 2006. године.

- Становници Варварина имали су храбрости да туже Немачку за жртве рата - предочава несебична Немица. - Пратила сам цео процес од почетка, пред свим судским инстанцама, све до тренутка када је завршен без постизања циља. Људима су се извињавали због цивилних жртава. Као појединци нису могли да се жале. Важно је да се још прича о овој теми, како се ништа слично не би поновило.

ИЗЛОЖБЕ

Фотографије бомбардованих места обишле су Аустрију и Чешку. Само је у Немачкој организовано 70 изложби. У Легату Милића од Мачве, Крушевљани су их јуче видели први пут, а данас ће бити представљене и у Варварину. Процењује се да је око 300 људи било код моста, а на стотине у оближњој цркви када су авиони испалили ракете, уништили прелаз преко реке, побили и осакатили људе. И 16 година касније, на месту злочина, још увек живе ране пеку.

С. Бабовић