Блатер: Нападају нас због СП у Русији и Катару

29-05-2015 04:23:31 | | / vostok.rs |


Председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер сматра да је у корену корупционашког скандала који је погодио ту организацију одлука из 2010. да се Мундијал 2018. и 2022. додели Русији и Катару.

Седморица званичника ФИФА ухапшени су у среду под оптужбом за корупцију, на захтев за изручење америчких власти.

Скандал је избио уочи данашњих избора за председника ФИФА на којима Блатер жели пети мандат, док му је једини противкандидат јордански принц Али бин ел Хусеин.

Блатер је одбио да се повуче из изборне трке, иако је ФИФА под истрагом за корупцију и америчких и швајцарских власти.

„Да су друге две земље извучене из коверте, а не Русија и Катар, мислим да ових проблема данас не би било“, рекао је Блатер и додао да се прошлост не може вратити.

„Нисмо пророци и не можемо да кажемо шта би се догодило да је избор био другачији“, рекао је Блатер.

Сједињене Америчке Државе су једна од земаља које су изгубиле изборну трку за доделу организације Мундијала 2022. године.

Амерички истражни органи оптужили су 14 особа за корупцију, изнуду, превару и прање новца из деведесетих година, од којих је седморица ухапшена у Цириху, а међу њима су два потпредседника ФИФА.

Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини позвао је јуче Блатера да се повуче из изборне трке, што је актуелни председник одбио.

Победнику данашњих тајних избора неопходна је двотрећинска већина у првом кругу гласања или проста у другом.

Камерон: Блатер треба да иде, Меркелова: Искоренити корупцију

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон поновио је да би председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер требало да оде са тог места, док се немачка канцеларка Ангела Меркел заложила за транспарентност у ФИФА

"После свега што се догодило, незамисливо је да Блатер поново води ФИФА. По мени, он би требало да оде, што раније, то боље", рекао је Камерон на конференцији за новинаре.

Меркелова није желела да коментарише Блатера, али је истакла да је најважније искоренити корупцију у ФИФА.

"Најважније је да у тој организацији поново завлада транспарентност", рекла је Меркелова.

Она је додала да би "требало оцистити све што је прљаво у фудбалу, као што је то рекао Камерон.

Американци би да угурају друге у оквире свог правног поретка

Није први пут да Америка покушава да „шири“ своје право, покушавајући да друге гурне у оквире сопственог правног поретка, оценили су реномирани немачки адвокати за Спутњик, додајући да је основни проблем тај што ће се ухапшенима, који нису држављани САД, судити по нормама америчког правосуђа.

„У Америци већ читав век, а посебно у последњих 60 година, дубоко верују да су они најбољи познаваоци правног поретка и да зато они треба да се питају. С обзиром да то није истина, требало би предложити нешто боље“, рекао је за адвокат Макс Гутброд.

Одговарајући на питање шта заправо значи то што ће се истрага против чланова ФИФА водити у Америци, адвокат Јорг фон Апен сматра да су за покретање таквог поступка неопходни веродостојни трагови или прелиминарни докази.

„Истрага је показала да се у овом случају користила предаја података путем интернет-кабла, чији се почетак налази у САД. Још један траг води до филијале ФИФА у Мајамију, где су током истраге били нађени документи“, истиче Фон Апен.

Према његовим речима, ти трагови су послужили Америци да упути захтев за екстрадицију Швајцарској.

„Ипак, не верујем да ће до ње (екстрадиције) доћи“, закључује адвокат.

спутник