Србски простор уједињује Република Србска

29-05-2015 07:29:06 | | / vostok.rs |


Чим Косово добије мјесто у УН, на устанак ће се дићи Албанци у Македонији, на југу Србије, у Црној Гори и на северу Грчке... Русији би било веома драго да генерал Младић буде лечен у Москви код најбољих доктора...

Руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука Јелена Гускова сматра да једино Република Србска може да уједини србски простор на Балкану.

"Србија није способна да то учини и ту улогу на себе је преузела Република Србска, чије је руководство свесно задатка јачања веза међу Србима" - наводи Гускова у интревјуу Срни.

При томе се не мисли на уједињење војним путем - већ се ради о очувању и заштити духовног и културног простора, обнови и његовању српске традиције и корена.

Гускова оцењује да Србија није лидер у том погледу, првенствено због слабости политичке елите и руководства земље.

"Република Србска, која се и сама налази у тешким условима нестабилне БиХ, смогла је снаге да крене путем консолидације и самосталности у доношењу одлука" - истиче она.

Гускова верује да је важно што је циљ постављен - а то је уједињење Републике Српске са Србијом.

"За сада та идеја није реална. Али, и Албанци су поставили задатак да уједине све албанске земље прије 140 година, када су били само слаба провинција Османског царства", подсећа Гускова, која је инострани члан Српске академије наука и уметности и члан Сената Републике Српске.

Према њеним речима, Срби на Балкану данас су подељени - и сада су најбројнији, али живе у разним државама.

"Изгледа да се неко боји Срба, њихове традиционалне борбе за правду, њихове вере, снаге духа, њихове историјске оријентације ка Русији" - сматра Гускова.

Због тога су најјачи удари у посљедњих 25 година обрушени на Србију, наводи она, процењујући да је Србија данас слаба, не само економски, него и духовно, дезоријентисана у односу на истинске вредности и склона корупцији.

Гускова упозорава на опасност од "велике Албаније" и оцењује да ће се, чим Косово добије место у УН, на устанак дићи Албанци у Македонији, на југу Србије, у Црној Гори и на северу Грчке.

Гускова сматра да је за САД веома важно да у региону имају војне базе, како би га контролисале, док Европа ћути и саглашава се, наивно сматрајући да ће све проћи мирно.

После преговора Београда и Приштине, Косово је фактички постало независно и до легалне независности остао је само један корак, а то је сагласност Београда, наводи она.

Гускова, која је недавно у оквиру званичне делегације руског парламента посетила генерала Ратка Младића у Хагу, потврђује да ће руски лекари ускоро посетити Младића у хашком притвору.

Генерал Младић доживео је неколико можданих удара, има и друге болести који нико није дијагностиковао, а лечење које добија у Трибуналу није довољно.

Због тога је Комитет за подршку генералу Младићу, формиран у Москви и који предводи посланик руског парламента Павел Дорохин, покренуо иницијативу да Трибунал одобри руским лекарима да дођу у Хаг и прегледају Младића.

"Одговарајуће писмо упућено руским министарствима потписао је председник Владимир Путин. Нажалост, бирократске процедуре су дуго трајале, али сада можемо са уверењем да кажемо да ће ускоро доћи до посете руских лекара" - истиче Гускова за Срну.

Она наводи да би Русији било веома драго да генерал Младић буде лечен у Москви код најбољих доктора како би имао снаге да заврши судски процес те подсетила да је Русија већ покушавала да помогне Слободану Милошевићу, али је хашки Трибунал то одбио.

Разговарала: Весна Шурбат