Запад зна да је Кијев главна препрека

30-05-2015 12:53:59 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров сматра да водеће западне земље које прате ситуацију у Украјини одлично разумеју да су украјинске власти, из разних разлога, главна препрека на путу спровођења Минских споразума.

Неки мисле да ће, ако се рат заврши, морати да одговарају за резултате рада у економској и социјалној сфери, неки се боје да ће батаљони, који ратују на југоистоку Украјине, а мало коме се потчињавају, доћи у друге регионе земље и тамо показати за шта су способни, а неки кажу да што се више форсира ратна хистерија тим ће лакше бити украјинским властима да инсистирају на томе да треба више притискати Русију, навео је Лавров у интервјуу за телевизију Русија 24. Он је подсетио на став Запада да ће ако Мински споразуми буду спроведени, бити укинуте санкције против Русије, „као да је само Русија потписала Минске споразуме и само она треба да их спроведе“.

„На наше питање како ће реаговати на ситуације, које се стално понављају и које су притом доказане чињеницама, у којима Кијев не испуњава своје обавезе, наши западни партнери ћуте“, упозорио је Лавров и додао да „знамо да они шаљу сигнале кијевском руководству, засад ван очију јавности“, мада су многи Европљани на граници да то учине јавно пошто такве „кулоарске сугестије“ немају резултата.

Лавров је подсетио да Мински споразуми предвиђају да са Доњецком и Луганском треба почети консултације о припреми локалних избора, да у Минским споразумима пише да економска блокада треба да буде прекинута, да буду обновљена социјална давања и да буде успостављен рад банкарског система, да треба да буде спроведена амнестија на југоистоку, усвојен закон о посебном статусу Донбаса и спроведена уставна реформа, а да се ништа од тога не ради.

Он је међутим истакао да украјински председник Петро Порошенко остаје партнер у преговорима и да се настављају контакти с њим „у којима осећамо његову тежњу да се спроведе договорено“.

Према речима Лаврова, сада је важно сузбити покушаје кршење примирја и поигравања с тешким наоружањем које мора бити повучено и чувано на на јасно утврђеним локацијама.

Лавров је рекао и да је са америчким државним секретаром Џоном Керијем отворено разговарао о Украјини, као и о оптужбама да на југоистоку наводно има руске војске и наоружања.

„Предали су нам фотокопије некакви космичких снимака веома лошег квалитета. Ми их проучавамо. Није јасно шта је тамо фотографисано. Нису нам предочене никакве конкретне чињенице“, истакао је руски министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут