Изградња ауто-пута до Албаније вредна око милијарду евра

31-05-2015 09:48:45 | | / vostok.rs |


Премијери Србије и Албаније ће у наредних петнаестак дана потписати протокол за реализацију пројекта ауто-пута, а прелиминарне процене показале су да ће цео пројекат изградње ауто-пута Ниш — Мердаре — Приштина —Тирана — Драч коштати близу милијарду евра, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић.

„Није ово први пут да се разговара о овим пројектима, Србија и Албанија већ шест месеци раде на томе и припремамо те пројекте које ће два премијера представити у Бечу у августу“, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић за РТС.

Она је додала да је најважнији корак био да се крене са тиме.

„Најважнији је први корак, да се уопште крене, а Србија и Албанија после дуго времена разноразних односа које су имале данас разговарају о пројектима, о економији, што је веома важно“, нагласила је Михајловићева.

Она је навела и да, што се тиче комплетног пута, прелиминарне процене говоре да је потребно близу милијарду евра новца да би посао био готов, али да ће се о томе разговарати када буде завршена студија.

„У питању је заједништво целог региона и политичка стабилност без које не можемо да причамо о економској стабилности. Овај ауто-пут је значајан јер повезује регион, а за нас конкретно је значајан јер ћемо изаћи и на море преко албанских лука“, навела је министарка.

Михајловићева је додала да су припремљени и такозвани пасоши пројеката, а да ће се, када премијери представе пројекте, разговарати о начинима изградње и финансирању.

Објаснила је да постоји део пута који мора да се реконструише и да се изгради и да ће о томе бити речи када студија буде готова.

„Без политичке стабилности не можемо да причамо о економском развоју и ја мислим да је Србија у томе лидер. Нама је стало да се повежемо са свима и обезбедимо да се боље живи у региону“, рекла је Михајловићева.

Она је поновила да је посета премијера Александра Вучића Тирани била веома успешна и да се без политичке стабилности не може говорити о економској стабилности и развоју.

Упитана за пругу Приштина — Тирана, Михајловићева је рекла да ће се о томе још разговарати и видети која је то пруга која је најисплативија и најефикаснија и која повезује цео регион.

„Разговара се о томе са земљама Европске уније, али пре свега говоримо у ауто-путу. О пругама ћемо тек разговарати“, закључила је она.