Унеско одбио да стави Корални гребен на листу угрожених

31-05-2015 10:00:03 | | / vostok.rs |


Упркос томе што је Унесков Комитет за светску баштину одлучио да аустралијски Велики корални гребен не стави на листу „угрожених подручја“, јасно је упозорио аустралијске званичнике на опасности које дугорочно прете опстанку тог највећег живог организма на свету.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу поздравила је напоре Аустралије да сачува Велики корални гребен, који је еколошки осетљив регион, али истиче да су изгледи за будућност гребена „слаби“.

„Климатске промене, смањен квалитет воде и ширење индустријског сектора дуж обале представљају главне претње за очување гребена“, наводи се у саопштењу комитета по завршетку састанка одржаног у Бону.

Аустралија је почетком месеца најавила да ће више него удвостручити простор око гребена у који комерцијални бродови неће смети да залазе.

Постављање гребена на листу угрожених подручја не само да би било доживљено као „срамота" за владу аустралијског премијера Тонија Абота, већ би покренуло учесталије контроле Уједињених нација, а самим тим и неизбежан пад туризма, чији тренутни обрт износи шест милијарди долара.

Проблем заштите Великог коралног гребена у Аустралији редовно се налази на дневном реду заседања.

Велики корални гребен је највећи корални гребен на свету. Налази се у Коралном мору близу обале Квинсленда на североистоку Аустралије.

Гребен представља велику скупину око 900 острва и преко 3.000 гребена, који се углавном налазе на релативно малој удаљености од обале континента. Захваљујући веома великој биолошкој разноврсности, топлој чистој води и приступу са обале, гребен је популарно одредиште туриста, нарочито ронилаца.