Председник ФИФА одговорио на оптужбе САД за корупцију Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150530/2238458.html#ixzz3bhaPD08p

31-05-2015 10:14:27 | | / vostok.rs |


Поново изабрани председник Међународне федерације фудбалских асоцијација (ФИФА) Јозеф Сеп Блатер огорчен је због салве критике коју је на његов рачун упутио амерички правосудни систем.

Претходно је у среду Министарство правде Сједињених Америчких Држава отворило оптужницу која терети 14 окривљених, међу којима девет високих функционера ФИФА, за рекетирање, прање новца и узимање мита у вредности од 150 милиона долара.

Седморица оптужених чланова ФИФА ухапшено је у Швајцарској на основу налога америчког савезног суда.

„Постоје чињенице које не лажу: Америка је била кандидат за организацију Светског првенства 2022. и изгубила је“, рекао је Блатер у интервјуу за швајцарски информативни канал РТС.

Швајцарски тужиоци су покренули одвојене истраге о процесу доделе домаћинства за светска првенства 2018. и 2022. године, која су 2010. године додељена Русији и Катару.

„Као председник ФИФА, никада не бих давао изјаве о некој другој организацији без претходног потпуног увида у стање ствари“, изјавио је Блатер, алудирајући на истрагу америчког Министарства правде.

Америчка Служба унутрашњих прихода је у петак најавила да припрема нову рунду оптужница за умешане у скандал о корупцији у ФИФА, у сарадњи са Федералним истражним бироом (ФБИ).

Блатер, који се налази на челу Међународне федерације фудбалских асоцијација од 1998. године, у петак је поново изабран за председника на конгресу те организације у Цириху. Тиме је започео његов пети узастопни мандат.

„Подношење оставке имплицирало би кривицу, док ћу се овако четири године борити против корупције“, рекао је Блатер.

Током гласања у петак, Блатер није добио неопходну двотрећинску већину у првој рунди, када је добио 133 гласа. Међутим, његов једини противкандидат, Али бин ел Хусеин из Јордана, повукао се из трке уочи другог круга гласања.