ГРИЦЕНКО: Буде ли реализован Минск-2 - уместо једне, имаћемо три Украјине

31-05-2015 10:37:29 | | / vostok.rs |


Буде  ли реализован споразум Минск-2 – Украјина ће признати да одустаје од Донбаса и Крима и сама ће фактички престати да постоји – оценио је бивши украјински министар одбране Анатолиј Гриценко.

Једној од кијевских телевизија, Гриценко је у наставку рекао: „Волео бих да сви схвате: у том счучају ћемо, уместо једне, имати три Украјине. Прва ће бити Крим, чији је одлазак Русији бити потврђен. Друга Украјина ће бити окупирани део Донбаса. На тој територији – по Минску-2 – неће важити украјински закони”.

Гриценко је још додао: „У последње време се може чути да добијамо замрзнути конфликт, нешто слично Придњестровљу. Не, ово је много горе!”

Ноћас је – само у Доњецку – тв-наступ имао и председник ДНР Александар Захарченко који је упозорио Кијев да ће делови бивше Доњецке области, који су под „окупацијом украјинске армије”, бити ослобођени силом ако Украјинци одбију да их напусте добровољно

„Славјанск, Краматорск и Мариупољ су наши градови. То ду градови Доњецке Народне Републике. И они ће у перспективи бити у саставу ДНР. Док год буде постојала и најмања могућност да их повратимо мирно и без крвопролића – да ћу бити дужан да је искористим. Чим, међутим, буде јасно да је то немогуће: биће донета одлука о ослобађању тих градова силом”.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут