Немачки привредници: Позовите Путина на самит

31-05-2015 12:17:46 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин треба да присуствује предстојећем самиту Г7 како се не би испустила прилика за разговоре са Русијом о решавању кризе у Украјини, пишу немачки медији, наводећи да је решавање многих међународних проблема немогуће без Русије.

Немачки лист „Ди велт“ подсећа да руски председник већ другу годину није позван на самит Г7, али да су немачки бизнисмени само неколико дана пре тог скупа позвали Путина да буде гост на самиту.

Према речима лидера Источног комитета немачке привреде Екхарда Кордеса не сме се пропустити прилика за дијалог са Русијом у формату Г7.

„Сусрет Г7 плус Русија могао би да да допринос решењу кризе и подстицању Русије ка конструктивним корацима у украјинском конфликту“, истакао је он и додао да се криза на Блиском истоку, у Ирану, Авганистану и Сирији може зауставити само у сарадњи са Москвом.

„Поред тога, борба против међународног тероризма могућа је само заједно са Русијом“, рекао је Кордес.

„Ди велт“ подсећа да је Русија искључена из групе Г8 прошле године, након припајања Крима Руској Федерацији и погоршања сукоба у Украјини, али и да је упркос томе немачка канцеларка Ангела Меркел у сталном контакту са председником.

У овом тренутку, немачке компаније трпе озбиљне последице због украјинске кризе.

„Као резултат западних санкција Москви, пада рубље и рецесије руске економије, немачки извоз у Русију знатно је опао“, пишу даље медији, наводећи да су дипломатски тензије између Русије и Немачке интензивније након што је Кремљ објавио црну листу од 89 европских политичара којима је забрањен улазак у Русију.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут