Почетак краја домаће производње у Републици Србској - Споразум о стабилизацији са ЕУ

31-05-2015 02:51:51 | | / vostok.rs |


Сутра ступа на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању (Републике Српске и Федерације БиХ) БиХ са ЕУ, чији је циљ припрема земље за будуће чланство у Унији.

"Споразум о стабилизацији и придруживању представља оквир за односе ЕУ и БиХ. Овај споразум постепено успоставља подручје слободне трговине између ЕУ и те земље", саопштено је раније из Брисела.

Овим документом се "утврђују заједнички политички и економски циљеви и охрабрује регионална сарадња".

"У контексту приступања Европској унији, споразум служи као основа за провођење процеса приступања", наводи се у саопштењу.

Ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању даће оквир који омогућава БиХ озбиљне искораке и рад на потребним реформама, оценио је специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Савет ЕУ усвојио је 21. априла одлуку о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ.

Међутим, ступањем на снагу овог споразума домаћи произвођачи биће десетковани, јер институције нису учиниле готово ништа у циљу заштите домаћих произвођача, па се у наредним месецима вероватно могу очекивати негодовања бројних проивођача из свих бранши.

Споразум који ступа на снагу је допуњен са неколико анекса, а који предвиђају "Царинске уступке БиХ за индустријске производе заједнице".

Анекс
I овог Споразумаписан на 90. страница таксативно набраја производе на које ће одмах бити укинута царина 50%, а потом 1. јануара 2016. године потпуно укинута.

Анекс I -Царински уступци Босне и Херцеговине за индустријске производе Заједнице