Москва разочарана реакцијом ЕУ на руску „црну листу“

01-06-2015 01:31:11 | | / vostok.rs |


Москва је изузетно разочарана реакцијом Европске уније у вези са руском листом на којој је 89 европских званичника, којима је забрањено да уђу у земљу, изјавио је данас заменик министра спољних послова Руске Федерације Алексеј Мешков.

Медији су прошле недеље јавили да су амбасаде држава-чланица ЕУ добиле списак политичара, дипломата и војних стручњака којима је забрањен улазак у Русију.

Извор из Министарства спољних послова Русије ову информацију је потврдио у суботу.„Морам рећи да сам изузетно разочаран поступцима наших европских партнера у Москви.

Наравно, пристојност није политичка категорија, али људи ипак некако пређу све границе, што изазива само разочарање. Јер, како таквим партнерима веровати“, рекао је новинарима Мешков.

Према Мешкову, листа забрана је проверена више пута, а појединачне одлуке о сваком званичнику донете су узимањем у обзир функције коју обављају. Москва у овом потезу не види политички корак, рекао је Мешков.

Немачки посланик Карл-Георг Велман је први званичник којем је ускраћен улазак у Русију.

Европска унија, САД и многе друге земље донеле су у више наврата санкције против Русије због њене наводне умешаности у украјинску кризу. Забрањен је улазак и појединцима који су оптужени за учешће у проблем кризе.

Москва је реаговала састављањем своје црне листе особа из Сједињених Америчких Држава и Европске уније, али листа није била доступна јавности.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут