Лавров: На црној листи они који су подржавали преврат у Украјини

01-06-2015 03:02:44 | | / vostok.rs |


Москва није желела да објављује црни списак грађана из ЕУ како не би предимензионирала скандал, док је ЕУ извела кампању о разглашавању имена, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ако говоримо о тој причи, ми нисмо хтели да је разглашавамо. Ми, наравно, нисмо могли да прекршимо основни закон међународних односа, принцип реципроцитета. Када је ЕУ увела своја ограничења — нпр. за 150, по мени, Руса — ми смо поступили на исти начин према значајно мањем броју грађана држава ЕУ, али нисмо хтели да узимамо лош пример од ЕУ и организујемо велику кампању објављујући ова имена, као што је урадио Брисел. Просто смо предали нашим партнерима у ЕУ информације да и ми исто имамо санкциони списак и да га, како не бисмо предимензионирали скандал, нећемо објављивати и нећемо предавати Бриселу“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на заједничкој прес-конференцији са колегама из Италије.

Према речима Лаврова, Европска комисија је затражила да јој се преда списак грађана ЕУ којим је забрањен улазак у Русију, искључиво у поверљивом формату, како би из Брисела могли обавестити лица која се налазе на њему.

„Предали смо на захтев ЕУ списак на поверљивој основи и он је одмах процурео у медијима, а ЕУ која обично не коментарише цурења, са радошћу га је прокоментарисала. Ја у овоме исто видим кршење етичких норми“, навео је Лавров.

Дипломата је нагласио да се увођење руских санкција грађанима земаља ЕУ тиче оних који су подржавали државни пуч у Украјини и омогућили стварање услова за прогон руских грађана.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут