Сакашвили – амерички човек у Одеси

02-06-2015 08:27:26 | | / vostok.rs |


Новоименовани губернатор Одесе, бивши грузијски председник и некад лидер револуције ружа Михаил Сакашвили је човек који није способан за компромисе и зато то неће донети ништа добро Одеској области, сматрају аналитичари.

Експерт Високе школе економије Андреј Суздаљцев напомиње да Сакашвилија шаљу у област која се негативно односи према политици званичног Кијева. По његовом мишљењу, то значи да бившег председника Грузије шаљу да умири потенцијални бунт, за који украјинске власти неће сносити никакву одговорност.

„Он нема уопште таленат да води дијалог са становништвом, с обзиром да је оштро разбио демонстрације у Грузији 2007. године. Тада је једноставно пустио војску међу народ. А најважније је да он није Украјинац, у Одеси може да дозволи себи све, а потом ће га се Кијев отарасити и рећи да је све била грешка и да нико није крив“, каже Суздаљцев за Спутњик.

Осим тога, подсећа он, Одеска област се налази на граници са непризнатом Придњестровљем, на који Кијев већ пола године врши притисак тиме што, на пример, блокира снабдевање руских миротвораца.

„Садашња политика Украјине у односу на Придњестровље тражи донекле „чврсту руку“. Постоји одређени став да је Кијев одлучно решио да „прегази“ Придњестровље — што би био својеврсни одговор Русији и управо за овакве послове им је потребан Сакашвили“, сматра руски експерт.

Политиколог Виталиј Журављов, професор Руског економског уноверзитета „Плеханов“ оцењује да је именовање Сакашвилија „чисто политичко“.

„Сакашвили је лично одговоран за конфликт у Јужној Осетији. За њим је у Грузији расписана потерница јер је оптужен за корупцију. Његово именовање за губернатора Одеске области није одлука Порошенка, већ је пример спољног мешања. Луке у Одеси нису само економска, већ и војна врата Украјине, где би могли улазити и бродови НАТО-а. Стратешки гледано, Американцима је важно да тамо имају „свог човека“, закључује Журављов.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут