Ћирилица као најбоља реклама

02-06-2015 10:14:43 | | / vostok.rs |


Међу десетак реклама у кругу од двадесетак метара, тек понека је исписана ћирилицом. И на рафовима слично. Писмо прави разлику међу десетинама истих производа. Ћирилица би за неке могла да буде најбоља реклама.Стручњаци кажу да је бар 30 добрих разлога да се азбуком привуче пажња купца. Под А - да постане препознатљив производ из Србије.

"Под Б да буде препознатљив на другим тржиштима, под В да имамо далеко већи промет свих производа на србском тржишту", каже Миладин Шеварлић са Еконосмког института.

Писмо прави разлику међу десетинама истих производа. Ћирилица би за неке могла да буде најбоља реклама.

"Потрошач ће итекако приметити амбалажу обликовану ћириличним писмом на месту продаје, његове подсвесне реакције ће указати да је у питању србски производ који треба купити", каже Жозеф-Иван Лончар из "Света маркетинга".

Већина произвођача верује да само латинични назив, још и позајмљен из енглеског језика привлачи највише пажње. Употреба модерних фонтова ћирилице тек је у повоју.

"Најсложеније поруке па и огласне поруке могу веома јасно исписати ћирилицом, а да то неће бити на штету произвођача, ни оглашивача, ни оних који купују неке производе", каже Миливоје Павловић са Факултета за културу и медије.

Следећи пут када будете гледали рекламе обратите мало пажњу на то колико их је на ћирилици. Ако вас резултат изненади, размислите да ли је то због тога што нам се ћирилица мање допада, јер оглашивачи настоје нама да угоде.