Кина почела изградњу гасовода „Снага Сибира“

02-06-2015 11:48:18 | | / vostok.rs |


Кина је почела изградњу наставка гасовода „Снага Сибира“. Први вар ће бљеснути крајем јуна, пише у саопштењу „Гаспрома“.

Гасни холдинг је навео да радови на руском делу цевовода „источном трасом“ за испоруку гаса у Кину иду по плану.

„Наводи се да је прошле недеље званично почела изградња гасовода у Кини за пријем гаса из Русије, а први радови на терену почеће крајем јуна“, каже се у саопштењу.

Данас је у Пекингу одржан састанак председника „Гаспрома“ Алексеја Милера са првим замеником премијера Државног савета Кине и председником Савета директора Кинеске националне нафтне корпорације (ЦНПЦ). Учесници сусрета су разговарали о испорукама гаса Кини „западном трасом“ и плану припрема за потписивање уговора.

Крајем маја 2014. године „Гаспром“ и ЦНПЦ потписали су уговор о купопродаји гаса „источном трасом“. Споразум је закључен са роком од 30 година и предвиђа испоруке руског гаса Кини од 38 милијарди кубних метара годишње. „Источна траса“ предвиђа испоруке гаса Кини из Јакутског и Иркутског центра магистралним гасоводом „Сила Сибира“.

Почетком маја 2015. године „Гаспром“ и ЦНПЦ су потписали споразум о основним условима испоруке природног гаса Кини из Русије „западном трасом“. Ова траса предвиђа испоруке гаса у Кину од 30 милијарди кубних метара годишње са гасних поља Западног Сибира.