Србија тражи да се Трибунал изјасни о хапшењу Шешеља Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150602/2289063.html#ixzz3byjUegYK

02-06-2015 08:37:33 | | / vostok.rs |


Представник Владе Србије Саша Обрадовић затражио је од Жалбеног већа Хашког трибунала да га саслуша и потом се изјасни да ли је за повратак Војислава Шешеља потребан налог за хапшење, који је према нашем Закону о сарадњи са Хашким трибуналом неопходан за покретање поступка изручења.

Обрадовић је потврдио да је поднесак којим се тражи заказивање расправе по том питању поднет Трибуналу и он очекује да ће расправа бити одржана у року од десетак дана.

До тада, Шешељ остаје на слободи у Србији под условима које му је одредило Претресно веће Хашког трибунала које га је пустило на привремену слободу у новембру прошле године, осим ако не одлучи да промени своју одлуку и добровољно се врати у притвор Хашког трибунала.

Почетком прошле седмице Србија је добила одлуку Жалбеног већа од 22. маја, којом је наложен повратак Шешеља у притвор у Хагу, али не и налог за хапшење, без којег у Србији не може да буде покренут поступак изручења.

Шешељ је пуштен на привремену слободу у новембру прошле године након 12 година проведених у притвору.

На инсистирање главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, Жалбено веће је наложило Влади Србије да га ухапси до 26. маја, или у што краћем року након тога.

Шешељ не жели добровољно да се враћа у хашки притвор, у који је 2003. године доборовљно отишао и још увек чека првостепену пресуду.