Грчка нуди решење, кредитори непопустљиви

03-06-2015 08:41:20 | | / vostok.rs |


Грчки премијер Алексис Ципрас саопштио да је грчка влада представила међународним кредиторима план реформи за излазак из економске и социјалне кризе како би одблокирали финансијску помоћ Атини.

„Прошле ноћи представљен је свеобухватни план Европској унији, Европској централној банци и Међународном монетарном фонду“, рекао је Ципрас, објаснивши да се ради о „уступцима који ће бити тешки“ како би се одговорило на захтеве кредитора.

Представници финансијских институција и Европске уније састали су се у ноћи између понедељка и уторка на мини-самиту у Берлину, заједно са француским председником Франсоа Оландом и немачком канцеларком Ангелом Меркел поводом грчког дуга.

Овај састанак је протумачен као прилика да се усагласе ставови око новог предлога грчкој Влади који би имао ултимативни карактер. Кредитори траже од Ципраса да спроведе програм реформи као услов за исплату наредне рате помоћи у износу од 7,2 милијарде евра.

Грчка Влада је саопштила да још није добила нови предлог.

„Не прихватамо ултиматум и нећемо пристати на уцене“, рекао је новинарима у Атини заменик премијера Јанис Драгасакис.

Алексис Ципрас је претходно у ауторском тексту за лист „Монд“ оптужио Европску унију и међународне кредиторе да његовој земљи желе да наметну „нереална решења“ и затражио од њих да направе уступке. Захтеве које тројка упућује Грчкој назвао је апсурдним и закључио да је узрок блокаде преговора дубоко неповерење неких европских земаља према његовој земљи.

Грчка Влада је под притиском да 5. јуна исплати наредну рату дуга од 300 милијарди евра Међународном монетарном фонду. Ова финансијска институција, на чијем је челу Кристин Лагард, претходних дана се показала посебно непопустљивом. ММФ не жели да направи уступке у преговорима са Грчком из страха да ће то створити преседан.

У интервјуу за немачки лист „Алгемајне цајтунг“ 29. маја Лагард није искључила излазак Грчке из еврозоне.

Европски коментатори озбиљно разматрају ову могућност уколико се преговори заврше фијаском.