Иран би могао да искористи „Турски ток“ за испоруке гаса у ЕУ Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150603/2302814.html#ixzz3bz4LeEy

03-06-2015 09:58:38 | | / vostok.rs |


Након укидања санкција Иран би могао искористити гасовод „Турски ток“ за испоруке гаса у Европу, ако Техерану ова траса буде одговарала, изјавио је директор за међународне односе Иранске националне гасне компаније (NIGC) Азизолах Рамазани.

„Могу постојати заједничка поља делатности, нпр. у сфери гасовода. Можемо размењивати искуства и технологије. Нa пример, у области транспорта (гаса) — можемо размењивати информације о систему преноса, мониторингу, а у будућности, могуће је да се ирански и руски гасопроводи ка Европи обједине и заједно испоручују гас“, рекао је Рамазани на маргинама међународног гасног конгреса. Према његовим речима, ирански гас би у некој фази могао потећи „Турски током“. Међутим, то за сада, није тема разговора.

„То је могуће. Није било преговора о томе. Била би добра идеја да се отпочну преговори, јер тачка кроз коју руски и турски гасовод стижу у Европу може такође постати место кроз које може стићи ирански гасовод у Европу. Зато би они могли почети преговоре“, изјавио је Рамазани који се налази на челу и Иранске националне компаније за испоруку гаса (NIGC).

Према његовим речима, може се искористити турски део гасовода или чак и црноморски сегмент. „На пример, Иран пролази кроз Турску како би се придружио турском гасоводу. Друге трасе такође могу бити размотрене, али је најбоља траса, вероватно, овај пројекат у Турској“, рекао је саговорник агенције.