Москва ћe одговорити аналогно на „репресивне одлуке“ ЕУ Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150603/2304383.html#ixzz3bzTMovUR

03-06-2015 11:39:45 | | / vostok.rs |


У Москви сматрају да треба аналогно одговорити на, како истичу, репресивне одлуке Европске уније која је ограничила слободан приступ Европском парламенту сталном представнику Русије при ЕУ Владимиру Чижову и руској делегацији.

Руски званичници истовремено оцењују да ни Чижов, ни посланици руског парламента неће ништа изгубити због овакве одлуке Европског парламента.

Председник Европског парламента Мартин Шулц саопштио је у уторак одлуку да се, као одговор на „црни списак" европосланика који не могу да уђу у Русију, ограничи слободан приступ сталном представнику Русије у Бриселу Владимиру Чижову и члановима руске делегације. Такође је саопштено да се прекида парламентарна сарадња ЕУ и Русије а да ће се посланици Државне думе и Савета Федерације Русије пуштати у Европски парламент искључиво по једнократним пропусницама.

Одговор на те „репресивне одлуке" Европске уније треба да буду аналогни потези Русије, сматра шеф спољнополитичког одбора Савета Федерације Константин Косачов. „симетричне или асиметричне, али обавезно треба да буде. Нисмо ми први изговорили одговарајуће речи, али свакако нам не треба ускратити последњу реч", написао је Косачов на својој Фејсбук страници, додајући да „тако не треба да буде".

Према речима руског сенатора, више не чуде још једне у низу „репресија Европске уније", али овога пута оне су против руског представника при еУ, као и против руских политичара који су чланови билатералног Комитета за парламентарну сарадњу.

„Логика не оставља утисак својом осмишљеношћу, већ пре наводи да се посумња у здрав разум њених аутора. Али је притом потпуно јасна: по сваку цену задржати последњу реч, право да се кажњава и помилује", истиче парламентарац.

Како упозорава Косачов, то није само демонстративно игнорисање чињенице да је руска мера — узвратна, то је жеља да се докаже да у принципу не може бити узвратних мера на поступке Запада, „зато што их не може бити никада — зашто нас?!"

По његовом мишљењу, по тој логици су трговинске санкције ЕУ легитимне, а узвратне одлуке Русије крше принципе СТО и тржиштне привреде.

„Црни спискови ЕУ су оправдани, а руски крше међународно право. Даље је свуда тако. И то је део далеко веће игре Запада који се туче до смрти за монопол на 'истину'", закључио је Косачов.

Председник уставног одобра Савета Федерације Андреј Клишас сматра да ни Чижов ни чланови руског парлаемнта неће изгубити ништа због ограничења слободног приступа у ЕП.

„А шта тамо да радимо, да слушамо антируску хистерију европарлаемнтараца", упитао је Клишас.

По његовом мишљењу, европски палрманетарци значе све мање у реалној политици, па и кад је реч о украјинској кризи.

„Разлог је помамљена антируска реторика којој су дали маха у парламенту", уверен је Клишас, који напомиње да су они тиме „свој реални утицај на решење украјинске кризе напросто свели на нулу".