Ставови Србије и Македоније о „Турском току“ недефинисани

03-06-2015 08:07:16 | | / vostok.rs |


Србија и Македонија нису чланице ЕУ и не морају да усаглашавају своју политику са Бриселом, али оне себе сматрају толико зависним од ЕУ, да су спремне да испуне све захтеве, рекао је данас директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

Он је, коментаришући данашњи предлог Словачке да се направи пројекат крака гасовода који ће се ослањати на „Турски ток“, уз учешће Бугарске, Румуније, Мађарске и Европске уније, рекао да су ставови Македоније и Србије по питању учешћа у том гасоводу и даље недефинисани.

„Македонија је јако мала земља, у сваком тренутку може да се деси, условно речено, револуција у боји, тако да не бих рачунао на Македонију“, додаје он.

Према његовим речима, Словачка предлаже алтернативне маршруте, јер жели да одбрани своје националне интересе.

Стручњак Фонда националне енергетске безбедности Александар Пасечник је рекао да уколико „Турски ток“ буде затворио могућност за транзит гаса преко Украјине, Словачка више неће бити транзитна земља, па је зато Братислава заинтересована да и даље игра важну улогу на енергетском тржишту.

Притом, према његовим речима, треба бити опрезан према Бугарској, с обзиром на то да су сви руско-бугарски пројекти пропали.

„Било како било, Словачка већ сутра може да промени свој став, а засада је све на нивоу прелиминарних консултација“, рекао је он.

Словачка је данас предложила Русији пројекат крака гасовода који ће се ослањати на „Турски ток“, уз учешће Бугарске, Румуније, Мађарске и Европске уније.

То је изјавио словачки премијер Роберт Фицо након разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом и додао да би предлог Братиславе требало да се реализује уз учешће и подршку ЕУ, пренео је Тас.

Свака словачка влада мора да обезбеди да гасни цевоводи који пролазе преко територије Словачке никада не буду празни, нагласио је он на конференцији за новинаре у Москви.

Словачка одлично зна да од јануара 2020. године неће више важити споразум о транзиту гаса преко Украјине. Ако ми не будемо транзитна земља за гас, наш буџет ће претрпети велику штету“, објаснио је Фицо.

Он је додао да Словачка не може да се меша у руско-украјинске односе, па ни по теми гаса, али не може ни мирно да седи и чека да Украјина испадне из система за транспорт гаса. Због тога ће актуелност пројекта расти у истој мери у којој ће се реализовати „Турски ток“.

Такве пројекте можемо да реализујемо само уз постизање договора између четири земље, наравно, уз учешће Русије. Одговорност захтева од нас да тражимо алтернативне путеве решења овог проблема“, закључио је словачки премијер.

Руски премијер Медведев је рекао да су у разговорима с колегом размотрене могућности спровођења тих опција које ствара „Турски ток“, након што дође до границе Грчке, за земље Европе и могућности укључења у те процесе.