Расплет македонске кризе у рукама Брисела и Вашингтона

04-06-2015 09:00:36 | | / vostok.rs |


У Бриселу ће се разговарати о два модела прелазне владе, експертској или партијској, али без Николе Груевског и Зорана Заева. Аналитичари из Скопља тврде да ће бити прихваћено решење које наметне Запад.

Дан пошто је европски комесар Јоханес Хан разговарао са двојицом кључних актера политичке кризе у Македонији, премијером Николом Груевским и лидером опозиције Зораном Заевом, ситуација изгледа није ништа ближа расплету. Наиме, иако је договорено да се у Македонији до априла наредне године одрже ванредни парламентарни избори, главно питање од кога опозиција засад не одустаје јесте оставка Груевског и формирање прелазне владе.

С друге стране, Груевски је спреман да учини неке измене у свом кабинету, али не и да поднесе оставку.

Криза није окончана

Како Спутњик сазнаје, двојица политичара су пред Хана на папир ставили нацрт владе која ће организовати изборе, а о томе ће поново разговарати 10. јуна у Бриселу. Међутим, с обзиром да су тренутни ставови двојице лидера толико супротстављени, политички аналитичар Бранко Ђорђевски каже да се још не може говорити да је криза у Македонији окончана.

„Познато је да власт и опозиција стоје на различитим позицијама. Опозиција тражи техничку владу, а влада је спремна само на одређене кадровске промене. Односно, задржала би свој кабинет, што је непомирљива ситуација“, сматра Ђорђевски.

Како каже, „друго полувреме“ преговора, заказано за 10. јун у Бриселу, могло би да буде прекретница. Поготову што Јоханес Хан борави и у Америци, па се очекује да ће на преговоре у Бриселу доћи са „ставом уговореним са Вашингтоном“, који ће македонски политичари тешко моћи да одбију.

Вашингтон се пита

„Од тога ће све зависити, па и то да ли ће се из кризе наћи неки излаз или не. Они ће тамо бити изложени великом притиску да прихвате оно што им се стави на сто као компромисно решење. Осећа се велики притисак Брисела на све актере у овим преговорима и више се уздам у њих него у наше лидере да корачају према компромису“, каже он.

Из окружења македонског премијера Николе Груевеског незванично се чује да су чврсто решени да остану при свом ставу. Исто каже и лидер опозиције Зоран Заев за Спутњик. Он признаје да је последњим разговорима направљен корак напред, али тврди да опозиција неће одустати од својих захтева.

„Не прихватамо, то је наш став. Можемо сви да будемо у Влади, али без Заева и Груевског. Нико од нас. То је фер. Истовремено, ми нудимо да не буде партијска влада, него нека буде експертска“, каже Заев.

Компромис под притиском

Ђорђевски, међутим, сматра да ће обе стране морати да се повинују ономе што им Брисел буде ставио као решење на сто.

„Некако сам више склон мишљењу да ће се добити нека мешавина у коју ће бити укључени и представници опозиције и власти. Сигуран сам да ни Груевски ни Заев неће добити што траже. У свему ће бити најважније колики ће притисак бити извршен на њих, јер наши политичари су непопустљиви све док се не суоче са принудама и упозорењима које последице могу да сносе“, верује он.

Хан је после разговора са македонским лидерима рекао да се мора радити у духу сарадње и неопходних политичких компромиса да би се постигао неопходан баланс између различитих група у друштву. Он ипак није прецизирао шта је друго договорено у пакету и каква би била прелазна влада која би спровела те изборе.

Бранкица Ристић,