Вучић: Подршка Сузан Рајс отварању поглавља

04-06-2015 09:21:49 | | / vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић састао се у Белој кући са саветницом председника САД за националну безбедност Сузан Рајс, а после састанка је поручио да Србија може да рачуна на подршку Сједињених Држава.

„Сузан Рајс је изразила недвосмислену подршку отварању првих поглавља у преговорима са ЕУ и верујем да ће сигнал Вашингтона Европској унији бити сигнал подршке Србији. А кад имате подршку САД, онда је све неупоредиво лакше и то је важно за Србију“, рекао је Вучић за РТС.

Он је додао да је састанак са Рајсовом, која је трећи човек Беле куће, био добар, користан, одговоран и да је она изразила веома високо мишљење о економским и политичким реформама које спроводи Србија, као и о очувању политичке стабилности у Србији али и у региону.

„Србија може да рачуна на подршку САД“, поручио је Вучић.

Он је објаснио да је било предвиђено да се у Белој кући састане са америчким потпредседником Џозефом Баједеном, али да је он ван Вашингтона, у Делаверу, због велике породичне трагедије.

Вучић је најавио да постоји могућност да делегација Србије оде у Делавер и изрази саучешће Бајдену.

Премијер је рекао да ће сутра разговарати и са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд, као и да је у Вашингтону тренутно и комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, са којим би такође требало да се сретне.

Вучић борави у вишедневној посети САД у оквиру које је јуче разговарао са представницима великих америчких компанија, као што су „Џенерал електрик“, „Мајкрософт“, „Фрипорт“ и друге.

Премијер Србије ће имати и политичке разговоре са америчким званичницима, а посетиће и Универзитет Џонс Хопкинс, где ће имати излагање.

Вучић се састао са Мекејном

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас на Капитол хилу са председавајућим Сенатског одбора за оружане снаге, сенатором Џоном Мекејном, објављено је на твитер налогу србског премијера.

„Србија има подршку САД на европском путу. На Капитол хилу, са сенатором Мекејном“, написао је Вучић и објавио две фотографије са Мекејном.

Диверсификовати изворе снабдевања гасом

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Вашингтону да је на данашњем састанку са саветницом председника САД за националну безбедност Сузан Рајс, разговарао и о неопходности да Србија диверсификује изворе снабдевања гасом.

„Ја сам поновио оно што увек кажем, а то је да је Србији потребно да диверсификује снабдевање гасом из различитих извора. Говорио сам о посети Азербејџану, односима са Русијом и могућности да у будућности допремамо гас са Крка“, рекао је Вучић новинарима после састанка у Белој кући.

Према његовим речима о томе је било доста речи и са америчким експертима за гас.

„Мој посао као премијера Србије је да обезбедим довољно гаса 2019. и 2020. године, а то радим и овде“, рекао је премијер.

„Надам се да ћемо имати доста подршке од САД, не само везано за наш пут у ЕУ, већ и у погледу гасне диверсификације за Србију и Балкан“, закључио је Вучић.