Штајнмајер: Русија треба што пре да се врати у „Велику осморку“ Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150604/2321411.html#ixzz3c4uEs

04-06-2015 09:57:54 | | / vostok.rs |


Европски политичари не могу бити заинтересовани да Г8 остане у формату Г7, јер је међународној заједници потребна Русија, изјавио је министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер немачком листу Neue Ostanbrcker Zeitung.

„Нама је Русија потребна за решавање замрзнутих сукоба, како у нашем европском региону, тако и у Сирији, Ираку, Либији, око иранског нуклеарног програма", рекао је шеф немачке дипломатије у интервјуу под насловом „Штајнмајер жели повратак Москве у Г8".

По мишљењу шефа немачког спољнополитичког ресора, према Русији је бескорисно само ослањање на политику притиска — потребно је покренути дијалог ради трагања за изласком „из опасне за читаву Европу ситуације у Украјини".

„Далеко смо од тога да мислимо да је Мински споразум већ реализован. Међутим, нема сумње да утиче да се борбене акције контролишу, чак и ако је режим прекида ватре, као и раније, крхак", рекао је Штајнмајер.

Министар је избегао да одговори на питање да ли је главна одговорност за кршење Минског споразума на Кијеву, приметивши само да Немачка и Франциуска и даље свакодневно много раде на постизању стабилног прекида ватре.

Коментаришући интервју Штајнмајера, Der Spiegel наводи изјаву министра за развој Немачке Герда Милера, који је изјавио: „Надам се да ће Русија учествовати на следећем самиту Г8".

Предстојећи самит Г7 ће се одржати 7-8 јуна у баварском замку Елмау у Немачкој.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут