Столтенберг: Русија не представља директну претњу по НАТО

04-06-2015 12:51:31 | | / vostok.rs |


Русија не представља директну претњу по земље-чланице НАТО-а и Северноатлантска алијанса се и даље нада побољшању билатералних односа са Москвом, поручио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је, током посете родној Норвешкој, указао да је Русија спремна да употреби силу како би изменила границе у Европи и као примере навео Крим, источну Украјину и Грузију, пренео је Ројтерс.

„Сада видимо већу непредвидивост, већу несигурност, више немира… Али верујем да нема никакве директне претње са Истока против било које земље НАТО-а“, рекао је он државном радију НРК.

Бивши норвешки премијер изразио је наду да би односи између Северноатлантске алијансе и Русије могли да се побољшају.

„Наш циљ је и даље сарадња са Русијом… То је у интересу НАТО-а и у интересу Русије“, закључио је генерални секретар НАТО-а.

НАТО је више пута критиковао Москву због умешаности у украјински сукоб и тражио од ње да у потпуности подржи споразум о примирју, док Русија пориче да устанике на истоку Украјине снабдева оружјем и да шаље своје војнике у ту земљу.

Украјински сукоб је нарочито узнемирио Летонију, Литванију и Естонију, државе бившег Совјетског Савеза које су се прикључиле Северноатлантској алијанси.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут