САД избегле одговор одакле се информишу о Донбасу

05-06-2015 09:02:58 | | / vostok.rs |


Званични представник Стејт департмента Мари Харф није могла да наведе изворе од којих амерички спољнополитички ресор добијају информације да у највећем броју случајева Мински споразум крше устаници.

Током брифинга један од новинара је навео податке из једнодневног извештаја ОЕБС-а да су за последња два месеца снаге ЛНР и ДНР кршиле Мински споразум незнатно чешће од украјинске војске. У трећини случајева иницијаторе кршења мира је било немогуће утврдити. Новинар је навео да је током повлачења тешког наоружања из зоне конфликта украјинска страна кршила договор чешће него устаници.

Потпаролка Стејт департмента изјавила је да су јој непознати подаци које је навео новинар, као и да ће их посебно анализирати. Према речима Харфове, експерти Стејт департмента су изразили мишљење да устаници чешће крше примирје него украјинска војска.

На питање одакле Стејт департмент добија информације да су устаници одговорни „за велику већину кршења Минског споразума“, Мари Харф је изјавила: „Из различитих извора, укључујући ОЕБС“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут