Србија тражи да се Шешељев поступак што пре оконча Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/20150604/2330811.html#ixzz3cAXX8bba

05-06-2015 09:05:19 | | / vostok.rs |


Представник Владе Србије Саша Обрадовић указао је Савету безбедности на предуго трајање судских поступака пред Хашким трибуналом с обзиром на здравствено стање оптужених, а посебно у случају Војислава Шешеља и затражио да се тај поступак што пре оконча.

„Затражили смо да кривични поступак против Војислава Шешеља буде што пре окончан и указали на дужину трајања и на целокупни развој тог случаја“, рекао је Обрадовић Танјугу након синоћне седнице СБ у Њујорку посвећене извештају о раду Хашког трибунала.

Према његовим речима, на састанку је такође указано је да је дужином трајања Шешељевог поступка дошло до кршења његових људских права.

Обрадовић је такође представио резултате рада у процесуирању ратних злочина и указао на акције које хрватски посланици предузимају у Европском парламенту на укидању или ограничавању те надлежности пред домаћим органима у Србији.

На састанку СБ, како је навео, изражена је значајна забринутост због одуговлачења судских поступака до којих је дошло, првенствено због здравственог стања оптужених, док је сарадња Србије са трибуналом у суштини оцењена као задовољавајућа.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је пред Савеетом безбедности да ће, како се очекује, првостепене пресуде у предметима Шешељ и Караџић бити изречене касније у току ове године.