Русија: САД жмуре на повреде Минског споразума

06-06-2015 09:34:07 | | / vostok.rs |


Русија позива специјалну посматрачку мисију ОЕБС-а, која ради на истоку Украјине, да у својим извештајима наведе конкретне податке о људима страдалим у нападима, као и то ко води те нападе, рекао је представник Русије у УН Виталиј Чуркин. Према његовим речима, Америка жмури на то што украјинске службе безбедности крше Споразум из Минска.

„Позивамо специјалну посматрачку мисију ОЕБС-а не само да суво констатује да је нарушен прекид ватре, него и да прецизно наведе који су циљеви тих напада и ко од њих страда — мирни грађани или борбени одреди који отварају артиљеријску ватру по насељеним пунктовима“, изјавио је Чуркин на седници Савета безбедности Уједињених нација.

Чуркин је истакао и да Запад, а посебно САД, жмури на бројне повреде Минског споразума од стране украјинске службе безбедности.

Oн је додао да кијевске власти нису криле да су искористиле привремено примирје како би прегруписале своје оружане силе.

Руски амабсадор у УН истакао је да је Врховна Рада Украјине требало да изгласа документ који указује на територије које ће бити под посебним статусом, додајући да су уместо тога, територије Доњецке и Луганске области проглашене окупираним.

Према његовим речима, кијевске власти не зазиру од тога да своје деловање на истоку земље називају казненим.

„Кијев кажњава житеље Донбаса због подршке устаницима“, изјавио је Чуркин.

Савет безбедности Уједињених нација у петак ванредно заседа поводом ситуације на истоку Украјине. Сусрет је сазван на иницијативу Литваније.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут