Папа стигао у Сарајево, ходочасници преплавили град

06-06-2015 10:58:03 | | / vostok.rs |


Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања, допутовао је јутрос у Сарајево, чиме је отпочела његова државничка и пасторална посета Босни и Херцеговини под мотом "Мир вама", током које ће пренети поруку мира, суживота, дијалога и међусобног разумијевања.

На сарајевском аеродрому папу је дочекала вишечлана делегација коју су предводили хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, кардинал Винко Пуљић и апостолски нунциј Луиђи Пежуто.

Приређен је свечани дочек, уз црвени тепих и војне почасти, пренели су локлани медији.

Поглавар католичке цркве пришао је младима који су га дочекали у народним ношњама свих народа и вера у БиХ. Иако их је било око 140, папа Фрањо пришао је сваком од њих, пружио руку и поздравио се, а застао је и да саслуша девојчицу која је стајала у реду како пева, пише Дневни аваз.

Пре свете мисе Папа ће чувеним папамобилом проћи атлетском стазом и поздравити све вернике.

Организатори тврде да је безбедносно стање под пуним надзором и да су надлежни спремни да реагују на сваки могући изазов, као и да нема никаквих узнемирујућих наговештаја о могућем угрожавању безбедности.

Ништа се, међутим, не препушта случају, па ће посету папе који је својим понашањем освојио вернике, али је хладним оставио многе у Цркви и Ватикану, обезбеђивати, према незваничним подацима, чак 10.000 припадника безбедносних служби и жандармерија Ватикана.

Већ од седам часова, па све до 20 сати, сарајевске улице на главној траси кретања папе биће блокиране и саобраћај ће се одвијати по посебном режиму.

Све везано за догађај у који је, према прелиминарним проценама, до сада утрошено око два милиона конвертибилних марака (милион евра) до танчина је испланирано.

Централна манифестација дочека и папино обраћање планирано је на стадиону Кошево, где је на 25 метара високом постољу постављен олтар, посебно израђен за ову прилику у Томиславграду.

Предвиђено је и да бином и олтаром доминира велики крст с распетим Христом, тежак око 250 килограма и, такође, израђен од храстовине.