Варуфакис: Грчкој треба Маршалов план

07-06-2015 08:35:28 | | / vostok.rs |


Министар финансија Грчке Јанис Варуфакис оценио је да је Грчкој потребан „Говор наде“ који би означио промену става и приступа ЕУ према тој земљи, као и нови Маршалов план и отпис дугова, по угледу на оно што је Немачкој омогућено после Другог светског рата.

Слично „Говору наде“, који је 1946. одржао државни секретар САД Џејмс Бирнс у Штутгарту, а који је означио промену става према Немачкој и шансу за опоравак, раст привреде и повратак у нормалу, сада би према Варуфакисовим речима, говор требало да одржи немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Она треба да се обрати публици у Атини, Солуну или неком грчком граду по њеном избору. Могла би да искористи прилику и наговести нови приступ европским интеграцијама, који почиње у земљи која највише пати, која је жртва и фаличног монетарног дизајна еврозоне и пропуста сопственог друштва“, рекао је Варуфакис у ауторском тексту.

Он је нагласио да је препород Немачке, после Другог светског рата, олакшао Маршалов план и отпис дуга Немачкој 1953. године, што су спонзорисале САД, као и прилив мигрантских радника из Италије, Југославије и Грчке.

Европа тада не би могла да се уједини у миру и демократији да није било те промене, навео је он.

„Данас је моја земља блокирана таквим околностима и потребна јој је нада. Морална придиковања због пружања помоћи Грчкој се гомилају, онемогућавајући њеном народу да покуша да оствари свој препород. Строже мере штедње се захтевају од економије која је на коленима због највеће штедње коју је нека земља икада морала да поднесе у мирним временима. Понуда за опроштај дуга нема. Нема плана за подстицај инвестиција. И дефинитивно нема ‘Говора наде’ за овај ‘пали’ народ, бар не за сада“, каже Варуфакис.

Грчка је спремна и вољна да направи споразум са Европом којим ће бити елиминисани сви деформитети због којих је 2010. године она била прва домина која је пала, истакао је грчки министар финансија.

„Један ‘Говор наде’ за Грчку би сада све променио — не само за нас, већ и за кредиторе, пошто би нашим препородом била отклоњена опасност од банкрота“, рекао је он.

„‘Говор наде’ за Грчку требало би да означи велику промену, раскид са протеклих пет година давања нових зајмова већ неодрживом дугу, што треба да буде условљено додатним казненим мерама штедњи“, рекао је Варуфакис.